İşitme engelli ve işitme engelli olmayan öğrencilerin fiziksel uyunluk parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of the physical fitness parameters of hearing-impaired and non-hearing-impaired students
- Tez No: 353869
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN SEVİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Engelliler, İşitme engelliler, Fiziksel uygunluk, Fiziksel uygunluk testleri, Impared, Hearing-impared, Physical fitness, Physical fitness tests
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, işitme engelli olan ve işitme engelli olmayan öğrencilerin fiziksel uygunluk düzeylerinin birbirleriyle karşılaştırırılması ve sahip oldukları fiziksel özelliklerin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla çalışmaya 2011-2012 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Eskişehir il merkezindeki ilköğretim okullarında öğrenim gören 9-15 yaşgrubu öğrenciler dahil edilmiştir. 30 işitme engelli öğrenci (17 Kız-13 Erkek) deney grubu, 27 işitme engelli olmayan öğrenci ise kontrol grubu (17 Kız-10 Erkek) olmak üzere toplam 57 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Öğrencilerin fiziksel uygunluklarını değerlendirmek üzere; vücut kitle indeksi, vücut yağyüzdesi, vücut yoğunluğu, otur-uzan esneklik, durarak uzun atlama, kavrama kuvveti, flamingo denge, aktif sıçrama, squat sıçrama ve reaksiyon zaman testleri kullanılmıştır. Değerlendirme bulguları; işitme engelli öğrencilerin reaksiyon zamanı, kavrama kuvveti, patlayıcı kuvveti, denge ve sıçrama gibi fiziksel uygunluk parametreleri aynı yaş grubu işitme engelli olmayan kontrol grubu öğrencileriyle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p0.05). Çalışmanın sonucunda işitme engelli öğrencilerin kuvvet, güç, denge ve reaksiyon zamanı bakımından yaşıtlarından daha düşük performans sergilediği belirlenmiştir. İşitme engelli çocukların tespit edilen sınırlılıklarını içeren yapılandırılmış aktivite programlarına gereksinim duydukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the physical fitness parameters of the students who are hearing-impared and non-hearing impared and to assess the physical characteristics they possess. For that purpose, students at the age range of 9-15 that study in the academic year 2011-2012 at the primary schools located in the centrum of Eskişehir province that is affiliated with the Ministry of National Education have been included within the study. 30 hearing-impared students (17 female-13 male) as the experimental group, 27 non-hearing-impared students (17 female-10 male) as the control group and overall 57 students have been incorporated into the study. To evaluate the physical fitness parameters of the students body mass index, body fat percentage, body density, flexibility sit and reach, standing long jump, handgrip strength, flamingo balance, active jump, squat jump and reaction time tests have been used in this study. The findings of the evaluation are; there is a statistically significant difference (p0.05). At the end of the study, it has been determined that students with hearing-impared have less performance on strength, power, balance and reaction time than their healthy peers. It has also concluded that hearing impaired children that have limitations detected need structured activity programs.