Engelli olan ve olmayan öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerinin karşılaştırılması (Muş İl Örneği)
The disabled students with and without the comparison of physical activity levels (Muş province case)
  1. Tez No: 578034
  2. Yazar: SERDAR KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli, Down Sendromu, OSB, Disabled, Down Syndrome, ASD
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Engellilik kavramı, engellilik kapsamıyla ilgili kavramların irdelenmesi, belli bir süre içinde oluşan yaklaşımlar açısından oldukça önemlidir. Engelli bireyler hakkında (Engel çeşitleri, günlük yaşam koşulları, engellilerin sosyal aktiviteleri, eğitim durumları vb.) bilgi edinmek amacıyla yapılacak istatistiksel araştırmalarda kullanılacak amaca uygun soru ve yöntemi belirlemek için de ilgili kavramların tanımlanması gerekmektedir. Dünya genelinde en fazla görülen engel türleri, Ortopedik Engelliler, Görme Engelliler, İşitme Engelliler, Dil ve konuşma Engelliler, Süreğen hastalıklar, Zihinsel Engelliler'dir. Down sendromu; insanlarda en fazla gözüken kromozom anomalisi çeşididir. Normal bir insanda bulunan 46 kromozomun 23 tanesi bireyin annesinden diğer 23 tanesi ise babasından gelmektedir. Hücre bölünmesiyle beraber bu çiftler simetrik olarak ikiye ayrılır ve yeni meydana gelen kromozomlarda aynı özelliğe ve sayıya sahip olurlar. Ancak Downsendromlu bireylerde 47 kromozom vardır yani down sendromlu bireylerde 21. kromozomdan iki tane vardır ve fazladan bir protein sentezine sebep olarak bebeğin normal gelişme sürecini etkilemektedir. Down sendromu konusunda kesin olan şey; Down sendromunun kaynağının anne baba olmamasıdır, hamilelik öncesinde veya sırasında olan hiç bir şey çocuğun Down sendromlu doğmasına neden olmaz. OSB çocukluk çağı nörogelişimsel bozuklukları arasında bulunan klinik bir tanı grubudur. Belirtileri erken çocukluk dönemlerinde başlayıp, sosyal-iletişimsel alanda yetersizlikler ve sınırlayıcı, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgi alanları ile süregelen bir bozukluktur. DSM-IV TR'da YGB kavramı içerisinde toplanan Otistik Bozukluk (OB), Asperger Sendromu (AS) ve Çocukluğun Dezintegratif Bozukluğu (ÇDB) tanı kategorileri Yaygın Gelişimsel Bozukluk-Başka Türlü Adlandırılamayan (YGB-BTA) tanı kategorisi ile birleştirilerek DSM-5'te“Otizm Spektrum Bozuklukları (OSB)”kavramı içerisinde yer almıştır. DSM-IV TR'da YGB kavramı içerisinde bulunan Rett Sendromu, genetik altyapısından dolayı OSB tanısı içerisinde yer almamıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of disability is very important in terms of exploring concepts related to the scope of disability and the approaches that are developed over a certain period of time. In order to be used in statistical surveys to obtain information about disabled individuals (such as barriers, daily living conditions, social activities of the disabled, educational conditions, etc.), it is necessary to define the relevant concepts to determine the purposeful question and method. The most common types of disabilities in the world are Orthopedic Disabilities, Visual Impairments, Hearing Impairments, Language and Speech Disabilities, Chronic Illnesses and Mental Disabilities. Down syndrome; the most common chromosomal anomaly in humans. Of the 46 chromosomes found in a normal human being, 23 are from the mother of the individual and the other 23 are from the father. With cell division these pairs are symmetrically divided into two and have the same characteristics and number in new chromosomes. However, individuals with Down's syndrome have 47 chromosomes, ie individuals with Down's syndrome have two from chromosome 21 and by causing an extra protein synthesis, it affects the normal developmental process of the baby. What is certain about Down's syndrome is; the source of Down syndrome is not the parent, anything that happened before or during pregnancy does not cause the child to be born with Down's syndrome. ASD is a clinical diagnosis group among childhood neurodevelopmental disorders. Symptoms start in early childhood and are a continuing disorder with social-communicative field deficiencies and restrictive, repetitive behaviors and areas of interest. Diagnostic categories of Autism Disorder (OB), Asperger Syndrome (AS), and Childhood Disintegrative Disorder (CDD), which are included in the DSM-IVTR within concept of PDD, are combined with the diagnosis category of Pervasive Developmental Disorder-otherwise unknown diagnosis (PDD-OUD), it is included in the concept of“Autism Spectrum Disorders (ASD)”DSM-5. In DSM-IV TR, Rett Syndrome, which is included in the concept of PDD, was not included in the diagnosis of ASD because of its genetic background.