Kalp transplantasyonu adayı hastalarda yorgunluk ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Assessment of life quality and fatigue in candidates for cardiac transplantation
- Tez No: 353883
- Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalp transplantasyonu, yorgunluk, yaşam kalitesi, Cardiac Transplantation, Fatigue, The Quality of Life
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma kalp transplantasyonu adayı hastalarda yorgunluk ve yaşam kalitesini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın kapsamına Ekim 2012 ile Ocak 2013 tarihleri arasında araştırmaya alınma kriterlerine uygun, Sağlık Bakanlığı Dr Siyami Ersek Kalp Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kalp nakli polikliniğinde ve kardiyoloji servislerinde takip edilen kalp transplantasyonu adayı 97 hasta dahil edildi. Araştırma verileri etik kurul onayı alındıktan sonra Yorgunluk İçin Görsel Benzerlik Ölçeği ve Avrupa Kanser Tedavi ve Organizasyon Komitesi Yaşam Kalitesi Ölçeği (EORTC QLQ-C30) soru-cevap ölçeği kullanılmıştır. Veriler hastalarla yüzyüze görüşülerek toplanmıştır. Hastaların yaş ortalamasının 41.5±10.4, %82.5 (n=80)?inin erkek, fiziksel aktiviteye göre kalp yetersizliğinin sınıfı %91.8 (n=89)?inin New York Heart Association (NYHA) II %62.9 (n=61)?unun kalp transplantasyonu adayı olma nedeni kardiyomiyopati bulundu. Çalışmamızda araştırmaya katılan hastaların yorgunluk alt boyutu 48.5±25.1, enerji alt boyutu ortalaması 31.1±10.5, genel yaşam kalitesi skoru ortalaması 57.9±23.5 bulundu. Hastaların deneyimledikleri yorgunluk semptomu arttıkça yaşam kalitesinin azaldığı saptandı (p=0.05). Sonuç olarak kalp transplantasyonu adayı hastaların yorgunluk semptomu ile enerji düzeyinin; ağrı, bulantı-kusma, halsizlik, dispne, fiziksel işlev, duygusal işlev, zihinsel işlev, sosyal işlev, genel işlev, iştah kaybının birbiri ile anlamlı ilişkileri olduğu; genel yaşam kalitesinin etkilendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, it is aimed to assess the quality of life and fatigue in candidates for cardiac transplantation. 97 patients suitable for the research criteria, which are followed up in cardiology services and cardiac transplantation polyclinic at Siyami Ersek Cardiology, Thorax Diseases, Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital are recruited into this research between October, 2012 and January 2013. After it is approved by the Consule of Ethics, Visual Similarity Scale for Fatigue and EORTC QLQ-30 questionare (Quality of Life Scale used by the European Organisation of Research and Treatment of Cancer) was used. The values obtained by the interviews performed with the patients face-to-face were used. The average age of the patients was 41.5±10.4, (n=80) of them were male, the heart failure rate depending on physical activity was 91.8%, according to heart failure classification of New York Heart Association, NYHA II of the patients for (n=89) was 62.9%, the reason why they are candidates for cardiac transplant for (n=61) of the patients was cardiomyopathy. Subdimension of fatigue for the patients participated in our research was 48.5±25.1, mean energy subdimension was 31.1±10.5, mean general quality of life score was 57.9±23.5. According to the search results, it is observed that as the fatigue symptoms get worse the quality of life decreases. (p=0.05) In conclusion it is found out that the fatigue symptoms of the candidate have a meaningful correlation with the level of the energy, besides the pain, nausea and vomiting, malaise, dyspnea, loss of appetite, decrease in physical, emotional, cognitive and social functions and the general function have strong correlations with each other and they all affect the general quality of life.