Meme kanserinde PIWIL-1 PIWIL-2, DICER-1 ve DDX-4 gen düzeylerinin araştırılması
Expressions of PIWIL-1 PIWIL-2, DICER-1, and DDX-4 genes in breast cancer
  1. Tez No: 353954
  2. Yazar: SEVDA YEŞİM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZKUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Breast Cancer, Invasive Ductal Carcinoma, PIWIL-1, PIWIL-2, DICER- 1, DDX-4, Real-Time PCR
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Meme kanseri, kadınlarda sıklık bakımından değerlendirildiğinde birinci, kanserden kaynaklanan ölümler dikkate alındığında ise akciğer kanserinden sonra ikinci sırada gelmektedir. Meme kanseri, memenin duktus ve lobüllerini örten epitel hücrelerin kontrolsüz proliferasyonudur. Her kanser tipi gibi, meme kanseri de meme hücrelerinin büyümesinden ve sağlıklı kalmasından sorumlu olan genlerindeki nokta mutasyonları, kromozomal amplifikasyonlar, delesyonlar, yeniden düzenlenmeler, translokasyonlar ve dublikasyonlar ve ekspresyon değişimlerini de içeren genetik anormaliklerin progresif birikimi sonucu meydana gelir. Ailevi meme kanseri tüm meme kanserlerinin yaklaşık %20?%30?unu oluşturmaktadır. BRCA-1 ve BRCA-2 mutasyonları, kalıtımsal meme kanserinin yaklaşık yarısını teskil etmektedir. Bunlar dışında meme kanseriyle ilişkisi kanıtlanmış pek çok gen bulunmaktadır. Bu araştırmada, memenin İnvaziv Duktal Karsinoması?nda PIWIL-2, PIWIL-1, DICER-1 ve DDX-4 genlerinin ekspresyonları Real-Time PCR yöntemi ile çalışılmıstır. PIWIL-2 ve DICER gen ekspresyonu normal dokulara göre beklediğimiz gibi anlamlı şekilde yüksek bulunmustur. PIWIL-1 ekspresyonu ise sınırda anlamlı değerlerdedir. miRNA?ların oluşumunda ve maturasyonunda görevli bir gen olan. DICER-1 ekspresyonunda ise iki grup arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç olarak; PIWIL-2 ve DDX-4?ün normal dokuda görülmeyen ekspresyonunun meme kanserinde artmış olması, meme kanserinin teşhis ve tedavisinde ve tedavi sonrası hastalığın takibinde bir markır olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Meme kanserinde DICER-1 geninin fonksiyonunu anlayabilmek için genin ekpresyonu yerine spesifik miRNA?ların çalışılmasının daha bilgilendirici olabileceği de anlaşılmaktadır. Anahter kelimeler: Meme Kanseri, İnvaziv Duktal Karsinom, PIWIL-1, PIWIL-2, DICER-1, DDX-4, Real-Time PC
Özet (Çeviri)
Breast cancer, which basically is the unchecked proliferation of the epitelian cells covering the ductus and the lobuls of the breast, is the most common form of cancer in women and ranks second after lung cancer among total deaths from that disease. As all other carcinomas, mammarian cancer results from the progressive accumulation of genetic anomalies that include point mutations, chromosomal amplifictions, deletions, reformations, translocations and duplications of the genes resposible for the healthy growth and development of mammarian cells. Familial breast cancer accounts for 20 % to 30 % of all breast cancers. BRCA1 and BRCA2 mutations cause approximately half of all hereditary cancers of the breast. Outside of those, several genes exist that have been associated positively with breast cancer. This study examines the expressions of the PIWIL-2, PIWIL-1, DICER-1 and DDX-4 genes in the Invasive Ductal Carcinoma of the breast. As predicted, PIWIL-2 and DICER expressions were found to be significantly higher compared to normal tissues. PIWIL-1 exspression on the other hand, was recorded at borderline levels of significance. The expression of DICER-1, a gene responsible for the formation and maturation of miRNAs, revealed no significant difference. İt was concluded that the increased expression of PIWIL-2 and DDX-4 in breast cancer cases that is not visible in normal tissue enables its use as a marker in the diagnosis and treatment of mammarian cancer and the post-therapy follow up of the disease. It appears to be more informative to study the specific miRNAs of the gene rather than its expression in order to discern the function of the DICER-1 gene in breast cancer.