Hicri 1000-1001/1592-1593 Tarihli 6 Numaralı Mühimme Zeyli Defteri: Özet-inceleme-metin
Mühimme Supplementation Book 6 Dated Between 1592 and 1593 (Hijra 1000-1001 years): Summary-examination-text
- Tez No: 354045
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP AHISHALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: 6 Numaralı Mühimme Zeyli Defteri, 1000 yılı, Osmanlı Devleti, Muhimme Supplementation Book 6, 1000, Ottoman Empire
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Divân-ı Hümâyûn görüşmeleri sonucunda alınan kararları ihtiva eden Mühimme defterleri içerik olarak çok önemli bilgileri içermekle birlikte Osmanlı tarihinde devletin işleyişi ve halkla ilişkisi bakımından karanlık noktaları aydınlatması açısından büyük bir öneme sahiptir. Çalışmanın konusunu oluşturan defter, 6 Numaralı Mühimme Zeyli Defteri olup zeyl olması münasebetiyle tarihlere göre düzenli olarak sıralanmamıştır. Genel olarak hicrî 1000-1001 yılları arasını kapsayan bu çalışma özet, inceleme ve metin kısımlarından oluşmaktadır. Osmanlı Türkçesi ile yazılan metnin günümüz Latin harfleri ile çevirisi sırasında çok çeşitli konuları ihtiva ettiği görülmüştür. Devlet görevlilerinin atanmasından devlet alacaklarının tahsiline, devleti uğraştıran eşkıyalık faaliyetlerinden ülke içindeki ve dışındaki ticari faaliyetlere birçok önemli olay defterde yer almıştır. Metinden sonra, araştırmacıların daha kolay istifade edebilmesi için orijinal defterin görüntüleri eklenmiştir. Çalışma ile Osmanlı tarihi araştırmalarına yeni bir kaynak sağlanması amaçlanmıştır. Genel olarak araştırmacılar tarafından ele alınan siyasi tarih dışında, bu defter sosyo-kültürel ve ekonomik çalışmalara yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Muhimme registers, containing the decisions taken as a result of negotiations with Divân-ı Hümâyûn, has a great importance in lightning dark spots in terms of the functioning of the state and its public relations together with the very important information they contain. Muhimme Supplementation Book 6, which is the subject of this study, is not listed appropriately according to the dates due to the fact that it is an endorsement. This study, generally covering the Hijra years between 1000-1001, consists of three parts: text, examination, and summary. While the text written with Ottoman Turkish was being translated with Latin letters, it was found out that it had a wide range of topics. Many significant events such as appointments of state officials, collection of revenues, anarchist activities challenging the country, the commercial affairs inside and outside the country were mentioned in this register. The images of the original book were added to enable the researchers benefit easily after the text. This study is intended to provide a new source for Ottoman history research. Except for political history generally dealt with the researchers, this book will help the socio-cultural and economical activities.