Trabzon kenti için alternatif bir yeşilalan modeli olarak çatı bahçeleri
Roof gardens as an alternative greenplace model for Trabzon city
- Tez No: 35416
- Danışmanlar: PROF. DR. TEMEL SAVAŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Çevre Mühendisliği, Şehircilik ve Bölge Planlama, Landscape Architecture, Environmental Engineering, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Çatı bahçeleri, Rekreasyon alanları, Trabzon. V, Roof gardens, Urban Recreation, Open spaces, green spaces, Trabzon. VI
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Gelişmiş ülkelerde, özellikle son yıllarda önemli ilerlemelerin gerçekleştirildiği çatı bahçeleri, açık ve yeşil alanların giderek azaldığı kentsel ekosistemlere işlevsel ve görsel yönden büyük katkılar sağlayan bir çözüm olmuştur. Bu çalışmada, Trabzon kentindeki plansız kentleşmenin yeşil alan üzerindeki olumsuz etkilerine karşı alternatif bir çözüm olarak çatı bahçeleri araştırılmıştır. Çalışmada, kent içindeki yeşil alanların önemi tespit edilerek, çatı bahçeleri ile doğrudan ilişkisi belirlenmiştir. Daha önce yapılmış bir çok deneyimden faydalanılarak, çatı bahçelerinin yapısal özellikleri ve kullanılan materyalin standartları belirlenerek, Trabzon'daki mevcut çatı bahçesi örnekleri incelenmiştir. Trabzon kenti yeşil alan sistemi konusunda yapılan anket sonucunda bilim adamlarının ve halkın düşünceleri dikkate alınarak ve karşılaştırılarak, yeşil alanlar ve rekreatif alanlara alternatif olarak çatı bahçesi modeli önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Roof Gardens as an Alternative Creenplace Model for Trabzon city In the developed countries, roof gardens, especially in recent years, have become a solution that provide functional and visual contributions to urban ecosystems where open and green spaces are gradually decreased. In this study, roof gardens have been examined in detail as an alternative solution to the adverse effects of unplanned urbanization on green spaces in the city of Trab zon. The importance of urban green spaces and their direct relation with roof gardens have been determined. The sturuc- tural characteristics of roof gardens and the standarts of materials that are used have been studied, and the existing roof garden examples in Trabzon have been investigated. As a result of the interview survey, a roof garden model for Trabzon as an alternative solution to green spaces and recreative areas have been suggested considering and comparing the opinions of the people and the scientists.