Risale-i Nurlarda Vahdet-i vücud
The concept of oneness, in the Risale-i Nurs
  1. Tez No: 354185
  2. Yazar: ŞAHİN AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RİFAT OKUDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Vahdet-i Vücûd, İbn-i Arabî, Bediüzzaman, The concept of oneness, İbn-i Arabî, Bediüzzaman
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tasavvuf tarihi içerisinde vahdet-i vücûd düşüncesi önemli bir yere sahiptir. Vahdet-i vücûd düşüncesini ilk kez açık bir dille ifade eden, İbn-i Arabî olmuştur. İbn-i Arabî ile vahdet-i vücûd düşüncesi bir gelenek haline gelmiştir. Cumhuriyet Dönemi'nde yetişen Bediüzzaman Said Nursî'de Risale-i Nur külliyatında vahdet-i vücûd ile ilgili düşüncelerini dile getirmektedir. Bediüzzaman vahdet-i vücûd düşüncesine kelâmî bir bakış açısıyla yaklaşmaktadır. Vahdet-i vücûd düşüncesini temel anlamda desteklemektedir. Eleştirdiği nokta ise vahdet-i vücûdu herkesin kavrayamamasıdır. Bediüzzaman vahdet-i vücûd düşüncesini bazı noktalarda eleştirmekle beraber, İbn-i Arabî'ye büyük değer atfetmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of oneness in being has got a crucial place in mystical history. Ibn-i Arabi is the first scholar that clearly explains the concept of oneness in being. The concept of oneness in being has become a tradition with the works of Ibn-i Arabi. One of the important scholars in The Republican era, BediüzzamanSaid Nursî, has expressed his own thoughts about oneness in being in his corpus, Risale-i Nur. Bediüzzaman has taken oneness in being into consideration with the perspective of Islamic theology. He has mainly supported the concept of oneness in being. The point that he criticizes is that everyone cannot clearly comprehend the concept of oneness in being. Bediüzzaman both criticizes the concept of oneness in being in some points and values Ibn-i Arabi