Correlation of structural damage with local site geology: an application to Erzincan
Yapısal hasar ile yerel zemin koşulları arasındaki korelasyon: Erzincan uygulaması
- Tez No: 35430
- Danışmanlar: PROF. DR. POLAT GÜLKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, İnşaat Mühendisliği, Geodesy and Photogrammetry, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, deprem mühendisliği, spektrum, amplifikasyon oram, yerel zemin koşullan, bölge jeolojisi, yapısal hasar, Erzincan, Earthquake, earthquake engineering, spectrum, amplification ratio, local soil conditions, site geology, structural damage, Erzincan
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
öz YAPISAL HASAR İLE YEREL ZEMİN KOŞULLARI ARASINDAKİ KORELASYON: ERZİNCAN UYGULAMASI HAYFAVI, Kenan Yüksek Lisans Tezi, inşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi Prof. Dr. Polat GÜLKAN Ocak, 1994, 153 sayfa Bu çalışmada, 13 Mart 1992 Erzincan depreminde gözlenen bina hasarı ile zemin koşulları arasındaki ilişki incelenmiştir, ilk önce ampirik ilişkiler yadımıyla hesaplar için gerekli parametreler bulunmuştur. Daha sonra, şehirde kaydedilen tek kuvvetli yer hareketi kaydı ile SHOOK adlı bir program kullanılarak tek boyutlu dalga büyütme hesabı yapılmıştır. Elde edilen veriler büyültme oranlarının hesaplanabilmesi için düzenlenmiş ve mevcut hasar verileri ile karşılaştınlmıştır. Analiz sonucunda, şehirde gerçekleşen ağır hasarın zemin amplifikasyonundan çok yapısal kusurlardan kaynaklandığı görülmüştür. v
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORRELATION OF STRUCTURAL DAMAGE WITH LOCAL SITE GEOLOGY: AN APPLICATION TO ERZİNCAN HAYFAVİ, Kenan M.S. in Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Polat GÜLKAN January, 1994, 153 pages This study presents the relationship between the soil conditions and building damage observed in the 13 March 1992 Erzincan earthquake. The first task attempted is the determination of the necessary parameters empirically. Then a 1-D response analysis is carried out on the basis of the only one recorded surface motion, using SHOOK program. The resulting data are arranged to calculate amplification ratios which are correlated with available damage data. The analysis shows that the cause of the severe damages which resulted in the buildings of the city is more due to the defects of the structures than due to effects of site amplifications. m