Gaziantep ilindeki bazı doğal mikorizal mantarlar üzerine biyoaktivite araştırmaları
Bioactivitiy researches on some of the natural mycorrhizal fungi in Gaziantep province
- Tez No: 354356
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZASLAN, YRD. DOÇ. DR. HASAN AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Mikrobiyoloji, Biology, Botany, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Helvella leucomelaena, Sarcosphera crassa, Antioksidan, Antimikrobiyal, TAS, TOS, DPPH, DNA koruyucu aktivitesi, Helvella leucomelaena, Sarcosphera crassa, Antioxidant, Antimicrobial, TAS, TOS, DPPH, DNA protective activitiy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, Helvella leucomelaena ve Sarcosphera crassa mantar türlerine ait etanol özütlerinin antioksidan, antimikrobiyal ve DNA koruyucu aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Antioksidan aktivitelerin belirlenmesin amacıyla Rel Assay Diagnostics kitleri (TAS, TOS) ve DPPH yöntemi kullanılmıştır. Antimikrobiyal aktivite testleri için 8 farklı bakteri türü (Staphylococcus aureus ATCC 25923, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Klebsiella pneumoniae ATCC 700603, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Escherichia coli ATCC 25322, Escherichia coli ATCC 35128, Escherichia coli ATCC 10799, Escherichia coli ATCC 8739 ) kullanılmış ve minimum inhibisyon metodu (MIC) ile çalışılmıştır. DNA koruyucu aktivite ise, agaroz jel elektroforezi metodu ile belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre mantar türlerinden elde edilen özütlerin, hem DPPH yöntemiyle hem de Rel Assay Diagnostics kitleriyle yapılan çalışmada önemli derecede serbest radikal temizleme aktivitesi göstermediği gözlenmiştir. Antimikrobiyal testler değerlendirildiğinde S.crassa özütünün test edilen bakteriler üzerine H.leucomelaena özütüne göre daha fazla bakteri üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Yapılan DNA koruyucu aktivite testlerinde uygulanan konsantrasyonların pBR322 plazmid DNA üzerine etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Sonuç her iki mantar türünden elde edilen özütlerin antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteye sahip oldukları ancak DNA üzerine koruyucu bir etkilerinin bulunmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed that determine antioxidant, antimicrobial and DNA protective activity of Helvella leucomelaena and Sarcosphera crassa fungus species with ethanol extract. To determine antioxidant activity Rel Assay Diagnostics kits were used (TAS, TOS) and DPPH method. For the test of antimicrobial activity 8 different bacteria species (Staphylococcus aureus ATCC 25923, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Klebsiella pneumoniae ATCC 700603, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Escherichia coli ATCC 25322, Escherichia coli ATCC 35128, Escherichia coli ATCC 10799, Escherichia coli ATCC 8739) were used and studied with minimum inhibition method (MIC). DNA protect activity was determined with agarose gel electrophoresis. According to the results, not only DPPH but also Rel Assay Diagnostics kits didn't clean so much free radical in the extract of Helvella leucomelaena and Sarcosphera crassa. When the antimicrobial test results were evaluated, it was determined that the extract of S. crassa more effective than the extract of H. leucomelaena. Also it was found that the applied concentrations have no protective activity against to pBR322 plasmid in the test of DNA protective activity. Consequently, it was determined that the extracts which obtained both fungi species have antioxidant and antimicrobial activity but no have protective effect on DNA.