Fonksiyonel gıda uygulamalarında katı lipid nanopartiküller
Solid lipid nanoparticals in functional food applications
  1. Tez No: 354399
  2. Yazar: FERHAT ŞANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR SALGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Lipid Nanopartikül, Etken Madde Salınımı, Lipid, β-Karoten, Sürfaktan, Solid Lipid Nanoparticle, Drug Delivery, Lipid, β-Carotene, Surfactant
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Nanoteknolojinin gıda endüstrisindeki en önemli uygulama alanları arasında; gıdaların besin öğelerince zenginleştirilmesi ve yeni ürünlerin geliştirilmesi yer almaktadır. Bazı besin öğelerinin çözünürlüklerindeki kısıtlamalar ve diğer besin öğelerinin bileşenleriyle etkileşimleri nedeniyle gıda sektöründeki ürün formülasyonlarında bazı zorluklarla karşılaşılabilinmektedir. Nanoteknolojik yaklaşımlarla besin öğelerinin özelikle proteinler ve antioksidanların vücudun spe¬sifik bölgelerine ve hücrelerine daha etkili ve verimli ulaşması sağlanabilmektedir. Böylece bu bileşenlerin etkinliği ve biyo¬lojik yararlılığı arttırılmaktadır. Katı lipid nanopartiküller, 50-500 nm boyut aralığına sahip olan sistem-lerdir. Bu çalışmada, yüksek devirli homojenizasyon yöntemi ile katı lipid nanopartikül sentezi gerçekleştirilmiştir. Sürekli faz ortamı; Stearik asit /Su/Triton X-100/L-α-fosfatidilkolin sistemi ve Laurik asit/Su/Triton X-100/L-α-fosfatidilkolin sistemlerinden oluşmaktadır. Fonksiyonelleştirilmiş katı lipid nanopartikül sentezinde lipid materyali olarak stearik asitin uygun olduğu belirlenmiştir. En düşük ortalama hidrodinamik çap 305.80±6.20 nm olarak mLipid/mSürfaktan=2 koşullarında saptanmıştır. Sentezlenen katı lipid partiküllerin oldukça kararlı olduğu ve bu kararlılıklarını 6 ay süre ile korumuşlardır. Katı lipid nanopartiküllerin zeta potansiyelleri -36.95±0.65 mV arasında değişmektedir. Diferansiyel taramalı kalorimetre analizleri sonucunda katı lipid nanopartiküllerinin depolama süreci sonunda erime sıcaklığının 67.6 oC'dan 68.8 oC'a yükseldiği saptanmıştır. Erime noktasındaki bu artış katı lipid nanopartikül yapısındaki stearik asitin daha düzenli bir kristal yapıya geçtiğine işaret etmektedir. β-karoten yüklü katı lipid nanopartiküllerin salım performansları bu çalışmada ayrıca incelenmiştir
Özet (Çeviri)
Among the most important applications of nanotechnology in the food industry takes part nutrification of foods and development of new food product. Some difficulties in the product formulations for the food sector are encountered due to solubility limitations of certain nutrients and interactions with other components of nutrients. Transportation of nutrients, especially proteins and antioxidants, into the specific areas of the body and the cells can be provided more effectively and efficiently with nanotechnological approaches. Thus, the biological beneficialness of these compounds and the efficiencyis increased. Solidlipidnanoparticles are systems having the size-range of with 50-500 nm. In this study, high shear homogenization of solid lipid nanoparticles were synthesized by the method. The continuous phase medium is consists of both Stearic acid /Water/Triton X-100/L-α-phosphatidylcholine system and lauric acid / water / Triton X-100/L-α-phosphatidylcholine systems. Stearic acid as a lipidic material is determined to suitable in the synthesis functionalized solid lipid nanoparticles. The lowest average hydrodynamic diameter was determined as 305.80 ± 6.20 nm at the condition of mLipid/mSurfactant =2. The synthesized solid lipid particles to be very stable and have maintained this commitment period of 6 months. The zeta potential of the solid lipid nanoparticles is about -36.95 ± 0.65 mV. Differential scanning calorimetry analysis showed that the melting temperature of the solid lipid nanoparticles at the end of the storage process rises from 67.6 °C to 68.8 °C. This increase in melting point indicate that the the structure of solid lipid nanoparticles of stearic acid in is more regular crystal structure. The release performance of β-carotene-loaded solid lipid nanoparticles was also investigated in this study.