Closets of traditional Turkish houses-case study of Kula
Geleneksel Türk evlerindeki dolap üniteleri - Kula örneği
- Tez No: 354437
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN TANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Traditional Turkish House, Kula, Closets, Storage Units
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Bölümü
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
1950 li yılların sonrasında uygulanan kentleşme politikaları sonucunda, zamana karşı telafisi olmayan yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan kültürel mirasımız, dönemlerinin yaşam biçimini yansıtan somut örnekler olarak birer belge değeri taşırlar. Toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamını mekana yansıtması nedeniyle tarihi konutların taşıdığı bu belge değeri, evrensel koruma söyleminde içinde bulunduğu çevrenin, sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamını yansıtan, böylece daha sonraki nesillere bu konu hakkında doğrudan bilgi aktaran bir değerler bütünüdür. Bu önemine karşın tarihi yapılarımız, halkın geleneksel yaşam biçimlerinden çağdaş yaşam biçimine geçme isteği ve günümüze oranla bu yapıların çok daha zayıf malzemelerle yapılmış olmaları nedeniyle birçoğu maalesef günümüze kadar ulaşamamıştır. Tarihi dokusu ve geleneksel konut mimarisi ile Kula, 18. ve 19. yüzyıldaki geleneksel Türk evleri hakkında bilgi edinmemize olanak sağlamaktadır. Günümüzde yaklaşık 900 kadar tescilli yapısı bulunan ve Anadolu?daki emsallerine göre önemli bir değer taşıyan bu ilçe, söz konusu konut yapısı sayesinde, geçmişteki hayat koşulları, maddi imkanlar, örf, adet ve gelenekler hakkında bilgi veren toplumun birer aynası niteliğindedir. Mimari açıdan dönemin yapı teknolojisi, el sanatları ve dekorasyon düşüncesi hakkında da bilgi edinmemizi sağlayan bu yapıların yansımaları yapının içinde de görülmektedir. Bu tez kapsamında dönemin mimari yaklaşımı, yapı malzemesi ve teknikleri, dekorasyon anlayışı ve detay çözümleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayan dolap üniteleri Kula özelinde incelenmiştir. Dolaplardaki ahşap işçilikleri, süslemeler, yapım yöntemleri detaylıca ele alınmıştır. Bugüne kadar herhangi bir çalışmanın yapılmadığı odalardaki bu yüklüklerin özgünlüğünü kaybetmeden korunabilmesi için fotoğrafları çekilip, rölöve ve envanterleri çıkartılarak gelecek kuşaklara aktarmak üzere belgelendirilmiştir. Çağdaş bir çalışmanın ancak geleneksel mimari yaklaşımları koruyup onlara sahip çıkarak olabileceği düşüncesiyle yapılan bu çalışma sonucunda, geçmişteki örnekler de göz önüne alınarak günümüzdeki modern dolapların nasıl bir değişiklik geçirdiği açıklanmıştır. Anahtar Kelime: Geleneksel Türk Evi, Kula, yüklük, depolama ünitesi
Özet (Çeviri)
Our cultural heritage, which inevitably has been facing the danger of extinction as a result of rapid urbanization after 1950, has document value by epitomizing life styles of the periods witnessed. This document value, carried by historical houses reflect the social, economic and cultural life of the society to space, is a set of values which transfer information to the next generations. They also reflect the social, cultural and economic life of the environment involved, within the discourse of universal protection. Despite this importance, our historical buildings could not reach up to the present due to the demand of people to transit from a traditional lifestyle to a modern one. It is also due to the fact that many of these structures were made with much weaker materials than those of today. Kula, with its historical urban texture and traditional residential architecture, allows us to find information about the traditional Turkish Houses of the 18th and 19th century. This district, today has up to about 900 registered structures bear a significant value when compared to it counterparts in Anatolia, acts like a mirror that provides information about the past conditions of life, construction materials, customs and traditions of the society. The reflections of these structures allow us to obtain information about the construction technology, handcrafts and decorations of the period. Within the scope of this thesis, closets allow us to obtain information about the architectural approach, building materials and techniques, decoration concepts and detailed solutions of the period were examined in the case of Kula. Wooden artisanship construction methods and decorations were studied in detail. In order to transfer to future generations, photos, building surveys and inventories were carried out. These will help to preserve the closets in these rooms without losing their originality. Up to the present no work has not been done on this subject. Modern design can only be better with knowledge in the past. Therefore the construction of our design heritage gain significance. This study examined traditional house closets and tried to extract clues for our present day design and practice.