A High voltage ignition and timing control system for internal combustion engine
İçten yanmalı motorlarda yüksek voltaj ateşleme ve ateşleme zamanını kontrol eden sistem
  1. Tez No: 35445
  2. Yazar: M.KEMAL ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİRZAHAN HIZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ateşleme Zamanı, Motor kontrolü, Ignition timing, Engine control
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZ İÇTEN YANMALI MOTORLARDA YÜKSEK VOLTAJ ATEŞLEME VE ATEŞLEME ZAMANINI KONTROL EDEN SİSTEM ERGON, Mustafa Kemal Yüksek Lisans Tezi Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Mirzahan HIZAL Şubat 1994, 81 sayfa içten yanmalı dört silindirli bir motor için ateşleme zamanını kontrol eden ve bujiler için gerekli yüksek gerilim dağıtımında Distribütör kullanımını ortadan kaldırıp, ateşleme için gerekli yüksek gerilimi her silindirdeki buji için ayrı üreten ve bunun dağılımını kontrol eden elektronik devreler tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Ateşleme zamanının kontrolü için kullanılan elektronik devre basınç sensörünün bağlı bulunduğu maximumvoltaj dedektörü devresinden gelen sinyalle ateşleme zamanının kontrolünü yapmaktadır. Ateşleme kontrolü devresi, geri beslemeli Kapalı Döngü olarak çalışmakta ve ateşleme zamanını hesaplamada sürekli hata payını azaltan bir yöntem izlemektedir. Hata payını ortadan kaldırmak için gerekli zaman, motorun hızlanmasından daha çabuk olduğundan sistem motorun hız değişikliğine kısa zamanda adapte olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A HIGH VOLTAGE IGNITION AND TIMING CONTROL SYSTEM FOR INTERNAL COMBUSTION ENGINE ERGON, Mustafa Kemal M. S in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mirzahan HIZAL February 1994, 81 pages A system is designed and implemented for controlling of ignition timing of a four cylinder internal combustion engine and distribution of high voltage without using mechanical distributor. The ignition circuit generated high voltage pulses separately with timing adjusted by using signals from a pressure peak detector circuit. The ignition timing control system is a closed- loop system. It takes ignition advance data from initially set values for the particular engine initially. After the engine starts, the system operates in order to decrement the ignition timing error. Systems adaptation time is less than the engine speed-up time. So, the system is quickly adapted to the new conditions. Ill