Meaning and function of the urban park as public open space for recreation
Rekreasyon amaçlı ortak açık mekan olan kent parklarının anlam ve işlevi
  1. Tez No: 35444
  2. Yazar: RENİN TARMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN ÖNÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Parkı, Ortak Açık Alan, Kentsel Yeşil Alan, Açık Alan Rekreasyonu, Urban Park, Public Open Space, Urban Green Space, Outdoor Recreation
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
oz REKREASYON AMAÇLI ORTAK AÇIK MEKAN OLAN KENT PARKLARININ ANLAM VE İŞLEVİ TARMAN, Renin Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Selahattin ÖNÜR Temmuz, 1994, 217 sayfa Doğanın kent içindeki 'temsilcisi' olan parklar, kentlilerin doğayla olan ilişkilerini sürdürmelerine olanak tanımaktadırlar. Parklar çok amaçlı olup, içlerinde her yaştan birçok insana çeşitli olanaklar ve farklı işlevler sunmaktadırlar. Parkların çeşitlenmeleri zaman içinde toplumların istekleri doğrultusunda sürüp gitmektedir. Park tasarımlarında değişen akımlar, kişilere farklı olanaklar tanıyan, çok yönlü ve zamana uyabilen mekanlar sağlamayı amaçlamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, kent parkının günümüz insanı için anlam ve önemini incelemektir. Yapılan tarihsel araştırma, kent parkının ortaya çıkışı ve kent toplumunun hayatındaki yerini sergilemeyi hedeflemektedir. İlk toplumlarda insan-doğa ilişkisi daha yoğundu. Şehirler büyüyüp nüfus artışı ve şehirleşme bir problem haline geldiğinde, çevredeki kırsal alanlara ulaşım zorlaştı. Buna bağlıolarak kent sınırları içindeki açık-yeşil alanlar kentlinin doğayla ilişkisini sürdürebileceği tek mekan durumuna seldiler. Ortak açık alanlar 19.yüzyıla kadar farklı gelişmeler gösterdiler ve bugünkü anlamında 'kent parkı1 yüzyılın sonlarında ortaya çıktı. İnsanlar bu döneme kadar özel mülk olup, zaman zaman halkın kullanımına sunulan açık mekanları kullanmaktaydılar. 20.yüzyılda ise, ulaşım olanaklarının artmasına karşın, şehirlerin büyümesi ve boş zaman azlığı nedeniyle, kent içi yeşil alanlara gereksinim sürmüştür. Tez sürecinde yaklaşık yüz adet çağdaş parkın incelenmesi sonucu, kent parklarının analizinde gözlenebilecek bazı ortak değişken yönler belirlenmiştir. Bu yönler, planlama aşaması, konum, kullanım biçimi ve mimari form karakterine ilişkindir. Bu analitik baz Ankara kentinin parklarında yapılan bir gözlemde kullanılmış ve parkların sınıflandırma, karşılaştırma ve değerlendirilmesinde yararlı olabileceği görülmüştür. Benzeri analizlerin yeni parklar oluşturulması ve mevcutların değişime uğraması sürecinde verilecek tasarım kararlarının bilinçlilik düzeyinin artmasında yararlı olacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEANING AND FUNCTION OF THE URBAN PARK AS PUBLIC OPEN SPACE FOR RECREATION TARMAN, Renin M.Arch. in Architecture Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Selahattin ÖNÖR July, 1994, 217 pages Parks are substitutes for nature in the city, and consequently they provide urban man with the opportunity to keep close contact with nature. They are multipurpose; they offer all kinds of people of all ages a wide variety of functions and facilities. Parks have taken very distinct forms, and new types still keep on emerging. The developing trends in the design of parks aim at offering versatile and adaptable spaces which provide altering opportunities to people. The aim of this study is to define the meaning and function of the urban park for contemporary man. As the first step, an historic survey attempts to present its emergence and place in the life of the urban community. In early communities, man's relation with nature was strong. As cities grew, the mcountryside was no more close at hand; the open-green spaces within the city limits were then the only places for man to be in contact with nature. Until the 19th century, there were no such open-green spaces specifically built as public parks. People used private open spaces temporarily opened to public use. In the 20th century, although transportation means increased, due to growth of cities and decrease in the leisure time periods, need for easily accessible inner city public parks became more vital. A study of a nearly hundred parks led to an identification of some variable aspects that can be observed for understanding, typification and criticism of the urban parks. These variable aspects are related with the planning development, location, use pattern and architectural form characteristics. Furthermore, this analytical background provided is used in an observational study of parks in the city of Ankara. Use of this analytical basis was found to be potentially effective for typification, comparison and evaluation. It may be helpful for conscious decisions for creating new parks, or modifying the existing.