Non-uniform cellular finite automata neural networks
Tekdüze olmayan hücresel özdevim sinir ağları
  1. Tez No: 35450
  2. Yazar: SEDAT BAKIRKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARİFİ GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: özdevim ağları, Hücresel vÖzdevim, Sınıflandırma, Hesaplama, Sinir Ağları, Automat a Networks, Cellular Automatas, mGeneralization, Neural Networks
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Özdevim ağlarının ilgi çekici bir alt kümesi hücresel özdevim ağlarıdır. Bu ağlar şekil tanıma, derleyici tasarımı, görüntü işleme gibi pekçok alanda uygulama olanağı bulmuştur. Tekdüze olmayan hücresel ağların ise bu tezde de gösterilmeye çalışılmadığı gibi, komşuluk yapıları hücresel ağlara göre oldukça farklılık gösterir. Hücrelerinin arasında mümkün olan en az bağlantı bulunan bir tekdüze olmayan hücresel devim ağı oluşturmak, bu tezin ana gayesidir. Bu nedenle sinir ağlarında kullanılan öğrenme kuralları, tekdüze olmayan hücresel devinim ağları kurulması esnasında kullanılmıştır. Daha sonra kurulan bu yeni sistem, şekil ayracı olarak bir uygulama programında denenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NON-UNIFORM CELLULAR FINITE AUTOMATA NEURAL NETWORKS BAKIRKAYA, Sedat M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Marifi GÜLER September, 1994, 135 pages. An interesting subclass of Automata Networks is the Cellular Automata that have various applications such as pattern classification, compiler design and image processing. The Non Uniform Cellular Automata with a different neighborhood concept compared to the Cellular Automata is represented in this thesis. The major goal of the suggested algorithm is to build a Non Uniform Cellular Automata with minimum number of connections between the cells in the system. For this purpose, learning rules similar to the ones in the Neural Networks are used in training. Finally, this algorithm is tested in an application program for pattern matching.