A Study on night insulation and shading of windows
Pencerelerde gece yalıtımı ve gölgeleme
  1. Tez No: 35449
  2. Yazar: OYA SARITABAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pencere, Gölgeleme, Gece Yalıtımı, Window, Shading, Night Insulation, Shutter
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 340
Özet
ÖZ PENCERELERDE GECE YALITIMI VE GÖLGELEME SARİTABAK, Oya Yüksek Lisans Tezi, Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı, Mimarlık Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. Nur DEMİRBİLEK Haziran, 1994, 302 sayfa. Bu tez, pencerelerde gece yalıtımı ve gölgeleme uygulamasının bina ısıl performansına etkilerini analiz etmektedir. Çalışmada“SUNCODE”bilgisayar programının yardımı ile, 9 m2 alanına sahip bir test binasında gece yalıtımı ve gölgeleme uygulamasının değişik yönlere bakan pencerelere etkileri incelenmiştir. Bu aygıtların test binasının ısıtma ve soğutma yüküne etkileri grafikler halinde gösterilmiştir. Dünyada hali hazırda bulunan iç, dış ve cam arası gölgeleme ve gece yalıtımı aygıtlarının özellikleri tanımlanmış, eksik noktalan saptanmıştır. İkisi gece yalıtımı, biri gölgeleme ve diğeri her iki amaca hizmet veren dört ayrı yeni tasarım önerilmiştir. Bu ürünler yan ve ön görünüş, izometrik izdüşüm ve kısmi patlamış ve kesilmiş detaylar şeklinde sunulmuştur. vBu çalışmanın amacı, çözümler önermek değil, pencere tasarımındaki her parametre ile herhangi bir tasarım kararının birbirlerine bağımlı etkileşimleri üzerine dikkat çekmektir. Isısal yönden tasarlanan pencere tasarımındaki parametreler, Mimarlara ve Tasarımcılara, pencereler üzerindeki gündüz koruma ve gece yalıtma çalışmalarında yardımcı olmak amacıyla gruplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON NIGHT INSULATION AND SHADING OF WINDOWS SARITABAK, Oya M.S. in Building Science, Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Nur DEMİRBİLEK July, 1994, 302 pages. This thesis aims to analyze the effects of shading devices and night insulation on the thermal performance of windows. In the study by the help of the computer program“SUNCODE”, on a test cell of 9 m2, the effect of the application of night insulation and shading to the windows facing different orientation of the buildings have been analyzed The effects of the devices on the heating and cooling loads of the cell are produced in the form of graphs. The types of inside, outside and between glazing insulation and shading devices are defined. The missing points of the products already existing in the market are pointed out. Four different devices, two of which for night insulation, one for shading, and two for both purposes are designed. The productsare presented as side and front views, isometric projections and partial explodede-cutaway details. The purpose of this study is not to provide solutions but to draw attention on the associated influences of any design decision, about any one parameter of the window design. The parameters that are participating in window thermal insulation design are grouped, aiming to help Architects and Designers in their work on day and night insulation of windows.