Technological change in industry and regional development case study: determination of Eskişehir's regional indigenous potential for technological change and industrial development
Sanayideki teknolojik değişim ve bölgesel gelişme örnek çalışma: Sanayi gelişimi ve teknolojik değişim için Eskişehirin yerel, bölgesel potansiyelinin belirlenmesi
  1. Tez No: 35453
  2. Yazar: TANYEL ÖZELÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TEKELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Teknolojik değişim, Yerel potansiyel, Bölgesel Politika, Technological change, regional policy, indigenous potential
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Sanayileşme tarihinde, endüstriyel büyüme ile endüstriyel gerile menin kavranmasında teknolojinin belirleyici bir rolü olmuştur. Son yıllarda hızla değişen ekonomik, sosyal ve mekansal yapılar ve geçiş dönemi içinde bulunan sanayi üretim sistemi, teknolojik değişim ve bölgesel gelişme konularında yeni teorilerin gelişmesine neden olmuştur.“Esnek üretim”olarak tanımlanan yeni üretim sistemi, yerelleşme ve yerel üretim sistemlerini öne çıkararak bölgesel sanayileşmeye yeni bir bakış açısı getirmektedir. Yeni teknolojilere dayalı yerel potansiyeli geliştirme, stratejisi teknoloji ağırlıklı bölgesel politikaları gündeme getirmektedir. Ayrıca azgelişmiş ülkelerin sağlıklı sanayileşmelerinde yerel teknolojik yeteneklerin önemine değinilmektedir. Çalışmada, konuya ilişkin teorik çerçeve oluşturulmuş ve gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye'nin bu yeni voluşumlar ve yeni düzenleme mekanizmaları içindeki durumu gözden geçirilmiştir. Örnek çalışma olarak bir Anadolu kenti olan Eskişehir'in teknolojik değişim ve endüstriyel gelişme için bölgesel yerel potansiyeli tartışılmıştır. Son olarak, yeni üretim sistemi içinde başarılı bir sanayileşme için ülkelerin ve bölgelerin yeni teknolojilerin yaratılması, değerlendirilmesi, seçimi, kullanımı, adaptasyonu konularında yerel yeteneklerini geliştirmeleri gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The role of technology has been a determinate factor relevant to an understanding of both industrial growth and industrial decline in the histo ry of industrial development. In recent years, rapidly changing economic, social and spatial structures and the transition process of the industrial production system cause the development of new theories in respect to technological change in industry and regional development. The new production system which is defined as“flexible produc tion”brings a new perspective to regional industrialization by putting forward the localization factor and local production systems. Developing the indigenous potential on the basis of new technolo gies has given rise to the suggestion of an innovation oriented regional policy. iiiIn addition, development literature increasingly adresses the importance of domestic technological capabilities in the healthy industrialization of the developing countries. In this study, the theoretical framework of the subject is formed and the situation of Türkiye as a developing country within these new forma tions and new organizational mechanisms is examined. As a case study, the regional indigenous potential of an Anatolian city, Eskişehir is discussed for technological change and industrial development. It is concluded that for the successful industrial development in the new production system of the world, nations and regions should develop their domestic capabilities to asses, select, use adapt and create new technologies.