Computer aided investigation of an optimum river diversion facility
En uygun akarsu çevirme yapısının bilgisayar destekli araştırılması
  1. Tez No: 35452
  2. Yazar: ÇETİN GÖKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH YANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akarsuyun çevrilmesi, çevirme kanalı, çevirme tüneli, batardo, şedde
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Baraj veya bağlama yapımı için kuru şartlara gerek duyulduğundan, akarsu bir kanal veya tünelle yapım şantiyesinden çevrilmelidir. Verilen tasarım debisi ve yersel topografik şartlar için çevirme kanalı veya tünelinin en uygun boyutları bulunmalıdır. Bu amaçla bu tezde DFRIV isimli FORTRAN 77 dilinde yazılmış ve FORTRAN 5 ile derlenmiş kullanımı kolay ve etkin bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu program en düşük toplam akarsu çevrimi maliyetini veren trapez en kesitli çevirme kanalı taban genişliğini veya at nah şeklindeki çevirme tüneli çapını, memba ve mansap batardoları ile memba şeddelerinin tepe yüksekliklerini bulmaktadır. Program örnek bir çalışma üzerinde denenmiştir. Bu program ile elde edilen toplam çevirme maliyeti mevcut projenin toplam maliyetinden daha düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
River flow needs to be diverted by means of a diversion canal or tunnel to create a dry construction zone for the construction of a dam or a diversion weir. Optimum dimensions of diversion canal or runnel should be determined for the given design discharge and local topographic conditions. In this thesis, a user friendly, interactive computer program named DFRIV is developed in FORTRAN 77 and compiled with FORTRAN 5 for this purpose. It determines the required bottom width of a trapezoidal diversion canal or diameter of a horse-shoe shaped diversion tunnel, crest elevations of upstream and downstream cofferdams and upstream levees for the minimum total cost of diversion facility. A case study is performed to run the proposed computer program. The cost of diversion facility obtained with the execution of this program is found to be less than that of the existing design. Key words : River diversion, Diversion canal, diversion runnel, cofferdam, levee. Science code: 624.02.02. HI