A Mass-produced housing project proposal in Ankara-Eryaman with reference to the mass-produced housing site planning and housing design methods
Toplu konut arazi planlaması ve bina tasarımı için geliştirilen metod yardımı ile Ankara-Eryamanda bir toplu konut projesi önerisi
  1. Tez No: 35454
  2. Yazar: FAHRİYE OYA TALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENİS KORTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Yöntemi, Toplu Konut Arazi Planlaması Kriterleri, Toplu Konut Bina Tasannu Kriterleri, Konut Tipolojisi, Daire Tipolojisi, Kullanıcı Tipolojisi, Design Process, Mass-Produced Housing Site Planning Criteria, Mass- Produced Housing Building Design Criteria, Housing Typologies, Apartment Typologies, Household Typologies
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma öncelikle, günümüzde Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde hızla artan konut ihtiyacını karşılamak amacıyla toplu olarak üretilen konutlarda gerekli nitelikleri tanımlamak ve bu nitelikler yardımı ile çok sayıda konutu en kısa zamanda ve en iyi yaşama şartlan ile üretmek amacıyla toplu konut arazi planlaması ve bina tasarımı için bir metot geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla birinci bölümde toplu konut kavramı ve toplu konutun gerek dünyadaki gerekse Türkiye'deki gelişimi tarihi bir perspektif içerisinde özetlenmiştir. İkinci bölümde ise toplu konut arazi planlaması ve bina tasarımı süreci açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde toplu konut planlama kriterlerinin - sosyal, sosyoekonomik, nüfus, doğal, insana ait, estetik - ve tasarım kriterlerinin - konut, kullanıcı - açıklanmasından sonra dördüncü bölümde bu kriterler yardımıyla, ikincibölümde önerilen sürece uygun, toplu konut planlaması ve tasarımı için bir metot geliştirilmiştir. Bu metot problemin tanımlanması, analiz, sentez ve uygulama basamaklarını içermektedir. Beşinci bölümde ise bu metot yardımı ile Ankara-Eryaman I yerleşkesi irdelenmiş ve son bölümde ise Eryaman'ın vaziyet planı hazırlanmış fakat konut tasarımı yapılmamış bir bölümünde alternatif bir proje önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, explaining necessary qualifications for mass-produced housing in developing countries like Turkey and by the help of this qualifications production of large quantities housing both in production time and with best living standards are aimed. With this aim, a method for mass-produced site planning and housing design is improved. With this aim, in the first chapter of the study, the concept of mass- produced housing and the development of mass-produced housing both in the world and in Turkey are summarized in a historical perspective. In the second chapter, mass-produced housing site planning and building design process is tried to be explained. After the explanation of mass-produced housing planning criteria which includes-social, socio-economic, demographic, natural, man-made and aesthetic mcriteria- and design criteria which includes house and household criteria in the third chapter, in the fourth chapter we try to introduce a method for planning and design by the help of this criteria, according to process which is described in second chapter. This method includes problem formulation, analysis, synthesis and implementation. In the fifth chapter, Ankara-Eryaman 1 settlements is examined by the help of this method and in the last chapter an alternative project is proposed for a ward, for which general site planning principle was prepared by Mass Housing Administration.