İzolatör sırı üretiminde altarnatif hammadde kullanımı
Usability of alternative raw material in production of insulator glaze
  1. Tez No: 354534
  2. Yazar: ARZU ŞULE ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER KAVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Seramik Mühendisliği, Engineering Sciences, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektroporselen, alümina, kuvars, brusit, dolomit, Electrical porcelain, alumina, quartz, brucite, dolomite
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma ülkemizdeki porselen izolatör tesislerinde üretilmekte olan mevcut elektroporselen bünye ve sırlarının teknolojik özelliklerinin (mekanik dayanım ve elektrik dayanım) farklı hammaddeler yardımı ile geliştirilmesini üzerine odaklanmıştır. Bununla birlikte ülkemizdeki alternatif hammadde rezervlerinin değerlendirilerek ülke ekonomisine kazandırılması amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda çalışma iki aşamalı olarak planlanmıştır.Birinci aşamada, mevcut porselen izolatör bünyelerinde bulunan kuvars hammaddesi yerine alümina ilavesi ile sinterleme, elektrik ve mekanik mukavemet üzerine etkileri incelenmiştir. İkinci aşamada ise sırlamada kullanılan hammaddelerden dolomit yerine alternatif hammadde olarak brusit kullanımı incelenmiştir.Çalışma sonucunda, porselen izolatör üretiminde kuvarsın yerine alüminanın kullanılmasının elektrik dayanımını ve mekanik mukavemetine olumlu katkı yaptığı gözlenmiştir. Bununla birlikte sır üretiminde dolomit yerine brusit kullanımı ile mukavemet değerlerinde yükselme gözlenirken, aynı zamanda sır üretim maliyetinin brusit'in kolay öğütülebilirliği nedeni ile düşürülebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been focused on to improve technological properties (electrical and mechanical strength) of electroporcelain bodies and glazes which were produced under industrial conditions by using different raw materials. On the other hand, evaluating of alternative raw material reserves for providing contribution to our countries economy was aimed. For that reason, this thesis was carried out within two parts.In the first part, quartz in standard insulator body was replaced by alumina and the effect of alumina on sintering behavior, electrical strength and mechanical strength was investigated. In the second part, using brucide which is used as an alternative raw material, instead of dolomide was investigated.Consequently, using alumina instead of kuartz was demonstrated that it is possible to get more electrical stability and mechanical strength during porcelain insulator production. In addition to, using brucite instead of dolomide in standard porcelain glaze production gave higher strenght values. At the same time lower glazing process production cost was obtained because of easy grindability of brucite.