İzolatör kaçak akımlarının ve yüzeysel atlama gerilimlerinin ortam faktörlerine bağımlılığı
Variation of insulator leakage current and flashover voltages due to environmental conditions
  1. Tez No: 65894
  2. Yazar: HALİL ALIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CEBECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İzolatör, kirlenme, yüzeysel atlama, Insulator, pollution, flashover
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi İZOLATÖR KAÇAK AKIMLARININ VE YÜZEYSEL ATLAMA GERİLİMLERİNİN ORTAM FAKTÖRLERİNE BAĞIMLILIĞI Halil ALIŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 1997, Sayfa:60 Yüksek gerilim güç sistemlerinde kullanılan izolatörler, elektrik iletim hatlarında ve tesislerinde iletkenleri taşımaya ve elektriki izolasyonu sağlamaya yarayan porselen, cam veya epoxi reçineden yapılmış araçlardır. İzolatörler, kısmi deşarj ve atlamalar sonucu ortaya çıkan termik zorlanmalara, bunlara ilaveten açık hava tesislerinde kar, buz, ve rüzgarın neden olduğu elektriki izolasyon zayıflamalarına maruz kalırlar. Bu nedenle, izolatörler üzerinde yapılacak testlerle bu özellikler bakımından yeterli nitelikte olduklarının tahkik edilmesi gerekir. Bu çalışmada Türkiye Elektrik Sisteminde yer alan bazı Termik Santrallerin meydana getirdiği değişik özellikteki kir seviyeleri, laboratuvar ortamında temiz izolatörlere enjekte edilerek izolatördeki yüzeysel atlamalar incelenmiş ve elde edilen sonuçlar ile ortam şartlan (sıcaklık, nem, kir) arasındaki ilişkiler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Masters Thesis VARIATION OF INSULATOR LEAKAGE CURRENT AND FLASHOVER VOLTAGES DUE TO ENVIRONMENTAL CONDITIONS Halil ALIŞ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering 1997, Page: 60 Insulators, the ones which are used in high voltage power systems, are devices which are used to carry conductors and to provide the electrical insulation. They are made from porcelain, glass or epoxy-resin. insulators are subject to thermal stress resulting from partial discharge and flashover. They are also subject to electrical-insulation weakenings resulting from snow, ice and wiind in open-air plants. For this reason, in any experiment done on insulators, they must be checked to have all the qualities to meet the above conditions. In this work, the flashover of the insulators are examined by injecting multi-characteristic pollution levels which are generated by some of the thermal power plants in Turkish Electricity network into clean insulators and the results are related to the environmental conditions (heat, humidity, pollution).