Marmara Bölgesi özelinde tarım kooperatifçiliğinin değerlemesi ve geleceği
The evaluation and the future agricultural cooperatives in the Marmara Region
- Tez No: 354607
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kooperatifçilik, Tarım kooperatifleri, Tarımsal örgütlenme, Marmarabirlik, Trakyabirlik, Cooperative, Agricultural cooperatives, Agricultural organization, Marmarabirlik, Trakyabirlik
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Kooperatifler, iktisadi kalkınmanın sağlanabilmesi için önemli düzeyde ekonomik ve toplumsal işleve sahip kuruluşlardır. Nitekim kooperatiflerin, gelişmiş ülkelerde birer ekonomik işletme gibi ?üçüncü sektör? olarak faaliyet gösterdikleri, toplumsal rol oynadıkları ve birer istihdam sağlayıcı kuruluş oldukları görülmektedir. Bununla birlikte, Türkiye?de kooperatiflerin, mevcut potansiyellerini tam olarak kullanamadıkları ve gelişmiş ülkelerdekine benzer bir role sahip olmadıklarını söylemek mümkündür. Kooperatifçiliğimizin istenilen seviyede olmamasına neden olarak da gerekli yasal-kurumsal çerçevenin oluşturulmamasının yanı sıra konunun yeterince anlaşılamamış, anlatılamamış ve halkın bu konuda yeterli seviyede bilgilendirilmemiş olması gösterilebilir. Bu bağlamda, çalışmada bireylerin ortak ekonomik ve sosyal problemlerine çözüm bulmak amacıyla karşılıklı yardımlaşma ile bireysel hak ve sorumluluk eşitliğine dayalı bir örgütlenme birimi olarak tanımlanan kooperatiflerin ele alınmasıyla; Türkiye ekonomisinin makroekonomik açıdan en önemli bölgesi olan Marmara Bölgesi?nde faaliyet gösteren kooperatiflerin yapısı ve türleri, ülke ekonomisindeki yerleri ve sağladıkları katkılar incelenerek, karşılaştıkları sorunlar belirlenmiş ve bunlara yönelik çözüm önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In order to achieve eceonomic development, cooperatives are the foundations which have an important economic and social function. Thus, in developed countries, cooperatives are seen as a ?third sector? running like a business enterprise, having a social role and an institution that contributes to employment. However, it is possible to say that cooperatives in Turkey can?t use their potential properly and doesn?t have a role as in developed countries. Because of lack of legal-institutional framework, well-informed people and knowlege, cooperatives are not at the desired level in Turkey. In this context, in this study, by tackling cooperatives as an organisation unit based on reciprocal help and equality of individuals? rights and responsibility, we clarify the nature and the types of cooperatives which are in business in the Marmara Region, analyze contributions of the cooperatives to the country economy, specify the problems which cooperatives meet and we also offer solutions about these problems for the purpose of finding solutions for individuals? common economic and social problems.