Okullarda kıyafet serbestliği uygulamasına ilişkin öğrenci ve veli görüşlerinin incelenmesi
Examining in schools the views of the students and parents for freedom of dress
- Tez No: 354683
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI FATMA ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Okul kıyafetleri, kıyafet serbestliği, School uniforms, uniforms freedom
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul ve liseye devam eden öğrencilerin ve velilerinin okullarda kıyafet serbestliği uygulamasına ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Bu araştırmada, tarama modeline dayalı betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anketin hazırlanması aşamasında öncelikle ilgili literatür taranmıştır. Öğretmen, öğrenci ve velilerin görüşleri alınarak 55 sorudan oluşan anket hazırlanmıştır. Hazırlanan anket öğrenci ve velilerden oluşan örneklem grubuna uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini 2012–2013 öğretim yılında Trabzon ilinde öğrenim gören 10–18 yaş grubundaki öğrenciler ve velileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Trabzon il merkezinde tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen 4 lise ve 4 ortaokula devam eden 270 öğrenci ve velileri oluşturmaktadır. Uygulanan anketlerden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde“ SPSS 20.0”istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Ankette yer alan görüşlerin frekans (N), yüzde (%) dağılımları hesaplanmış ve aritmetik ortalamaları ( ) alınmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda anket sorularına verilen cevapların, frekansları yüzdeleri ve standart sapmaları dikkate alınarak okullarda kıyafet serbestliği uygulamasının öğrenci ve velileri etkileme durumuna ilişkin görüşleri tespit edilmiştir. Araştırma verilerinden elde edilen sonuçlar, öğrenci ve velilerin serbest kıyafet uygulamasının psiko-sosyal etkileri ve fizyolojik etkileri açısından öğrenciyi genel olarak olumlu şekilde etkileyeceği kanısında olduğunu göstermekteyken; ekonomik açıdan, öğretim başarısına etkileri açısından ve okulda güvenliğin sağlanmasına etkileri açısından, öğrenciyi olumsuz şekilde etkileyeceği kanısında olduğunu göstermektedir. Öğrenci ve veli görüşlerinin paralel yönde olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research, the middle school and high school students and parents in schools that continue the unfettered views of determination for the outfit.In this study, based on the model used in the descriptive research method to scan. The study has been used as a tool for survey data collection.Preparation of the survey phase is primarily about literature. Teachers, students and parents has been prepared on the basis of the opinions of 55 questions survey. Has been applied to the sample of the survey prepared by the students and parents group.The study population consisted of 2012-2013 academic year studying in the province of Trabzon, 10-18 age group, students and their parents. The sample of the research center of the random sampling method in the Trabzon province selected with the 4 high school and 4 middle school students and their parents are ongoing, 270.Applied to the evaluation of the data obtained from the surveys of the statistical package used in the program“SPSS 20.0”. Located in the survey of the frequency (N), percent (%) was calculated and distributions, arithmetic averages ( ).As a result, the data obtained in accordance with the survey questions, the survey responses, taking into account the percentages and frequencies of standard deviations in schools affect students and their parents on the State of freedom of the outfit's opinions have been identified. The results obtained from the research, student and parents free clothes in terms of physiological effects of psycho-social effects of the application and will affect the way the student is generally positive opinion proposes; in terms of the effects and success of the school in teaching economically, with security, in terms of the effects of the outbreak will affect the student adversely. Student and parent opinions of parallel direction.