Örgütsel sessizlik ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki: Konaklama işletmeleri üzerine bir araştırma
The relationship between organizational silence and organizational citizenship behavior: A case study for accommodation establishments
- Tez No: 354696
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KILIÇLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel sessizlik, örgütsel vatandaşlık davranışı, konaklama işletmeleri, Organizational silence, organizational citizenship behavior, accommodation establishments
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Örgütsel sessizlik sonucu örgütsel vatandaşlık davranışının sergilenmemesi, örgütlerin amaçlarına ulaşabilmesinde önemli bir engel olarak ortaya çıkmaktadır. İş görenlerin örgütle ilgili hususlar ve sorunlar hakkında bilgisini ve fikrini kasıtlı olarak dile getirmemesi şeklinde betimlenen örgütsel sessizlik davranışı, işletmelerin karşılaştığı en önemli problemlerden birisidir. İş görenlerin örgüt için önem arz eden bilgileri gizleme ihtiyacı hissetmeleri, iş görenin gönüllü davranışı olarak tanımlanan örgütsel vatandaşlık davranışı sergilememelerine ve işletmenin verimliliğinin düşmesine neden olmaktadır.Bu araştırmada, konaklama işletmelerinde örgütsel sessizlik ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Antalya'daki 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde çalışan 392 iş görene anket uygulanmıştır. Anket sonucu elde edilen veriler kullanılarak t testi, ANOVA ve korelasyon analizi yapılmıştır. Bu analizler sonucunda iş görenlerin çoğunun, açıkça konuştuğunda insanlar tarafından desteklenmeme, kötü muameleye maruz kalma ve işini kaybedebilme kaygısıyla sessiz kaldıkları belirlenmiştir. Bununla birlikte, iş görenlerin örgütsel vatandaşlık davranışlarından en fazla nezaket davranışı, en az sportmenlik davranışı sergilediği tespit edilmiştir. Pearson korelasyon analizi sonucuna göre, örgütsel sessizlik ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Lack of organizational citizenship behavior as a result of organizational silence emerges as a major issue to attain organizations' goals. Organizational silence behavior which is described as failing to express the idea of knowledge and ideas about the issues and problems related to the organization by emploees deliberately. Employees' sense the need to hide information which is important for the organization causes lack of organizational citizenship behavior that is defined as a voluntary employee behavior. However, it leads to decrease in the efficiency of business. In this study, it was aimed to determine the relationship between organizational silence and organizational citizenship behavior in accommodation establishments. For this purpose, questionnaire was applied to 392 people working in five-star accommodation establishments in Antalya. T-test, ANOVA and correlation analysis was performed by using the data obtained from the questionnaire. As a result of these analyzes, it was determined that most of the employees remained silent concern of not to be supported by the people when he/she speaks clearly, exposure to ill-treatment and losing his/her job. At the same time, it was detected that employees exhibit courtesy behavior most, sportsmanship behavior least among organizational citizenship behaviors. According to Pearson correlation analysis, a weak negative relationship was found between organizational silence and organizational citizenship behavior.