Politics of nuclear energy: Nuclear energy as a determinant in international relations
Nükleer enerji politikalari: Uluslararasi ilişkilerde bir belirleyici olarak nükleer enerji
- Tez No: 354700
- Danışmanlar: DR. HÜRKAN ÇELEBİ, PROF. DR. CELALETTİN SENCER İMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Nükleer Enerji, Nükleer Teknoloji, Uluslararası İlişkiler, Küresel Hegemonya, Enerji Kaynaklı Çatışmalar, Nuclear Energy, Nuclear Technology, International Relations, Global Hegemony, Energy Conflicts
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez, nükleer enerjinin uluslararası politikadaki önemini ve aslında nükleer enerji meselesinin, teknik ve çevresel konulardan bağımsız olarak bir politika öğesi olduğu argümanını savunmaktadır. Bu çalışmada nükleer enerjinin ne olduğu ve nasıl elde edildiği anlatılmış, bu noktadan hareketle nükleer enerjinin bir ülkeye nasıl büyük bir güç sağlayacağı ortaya konmuştur. Bu büyük gücün ise nasıl bir uluslararası politika enstrümanına dönüştürüldüğü, yasal ve yasal olmayan yollar ile nükleer enerjinin, nükleer teknolojiye sahip ülkeler tarafından tekelleştirilmeye çalışıldığı anlatılmaktadır. Diğer enerji kaynaklarından farksız olarak, nükleer enerjinin de bir çatışma ve sömürü kaynağı olduğu ise bu tezin temel savıdır. Nükleer teknoloji barışçıl amaçlar için kullanıldığında bütün insanlığa refah getirebilecek, bütün dünyaya gelişmişliğin kapılarını açacak bir araçtır. Çalışma sırasında kitaplar, süreli yayınlar, raporlar, internet üzerinden erişilebilen bilimsel materyaller, gazete yayınları ve kişisel olarak gerçekleştirilen röportajlar kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis tries to underline the significance and importance of nuclear energy in internatinal politics independent of the technical and environmental discussions of nuclear energy. Aim is to prove that nuclear energy is an important element of world politics and energy policies. This work explains properties of nuclear energy and how to produce it to strenghten a state. Both political and technological power which is derived by nuclear energy turns into a instrument of politics, legally and illegally. Nuclear technology is monopolized by the states which own this technology and indifferent of other energy sources, nuclear energy is also a source of exploitation and conflict. Nuclear technology is the key for all world countries for prosperity and becoming a developed country when it is used for peaceful purposes. During the study, books, periodicals, internet resources, newspapers and personal interviews are used.