The ıntegration tendency in east asia: ASEAN at the core of regional processes
Doğu asiadaki entegrasyon eğilimi: bölgesel süreçte ASEAN'in merkezi rolü
  1. Tez No: 354701
  2. Yazar: ZHANDOS KUDAİBERGENOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ITIR İMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Entegrasyon süreci, işbirliği, ASEAN, Doğu Asya Topluluğu, büyük güçler, Integration processes, cooperation, ASEAN, East Asian Community, great powers
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Yeni Asya bölgeciliğinin gelişme süreci pratik hususlar tarafından oluşturulmuştu ve aslında küreselleşmenin zorluklarına karşı bir tepki idi. Başlangıçta, bu süreç net hedefler olmadan devam etmişti, ayrıca katılımcılar arasında fikir birliğini sağlama konusunda olasılığın düşük olduğu göze çarpıyordu. Doğu Asya'da işbirliğini geliştirmek için en önemli siyasi zorunluluk bölgesel ilişkileri geliştirme arzusu, bölgede barış, istikrar ve refahın sağlanmasıdır. ASEAN sayesinde, Büyük Doğu Asya'nın jeopolitik görünümü yavaş yavaş yeni bir şekil almaktadır. Yanısıra, mevcut entegrasyon süreçleri bölgenin durumunu radikal olarak değiştirmektedir. Dünyanın“büyük güçleri”, sadece ASEAN'ın Doğu Asya ülkelerini tek bir çatı altında birleştirebileceğini kabul etmektedir. Bölge ülkeleri bölgesel sorunları çözmenin ve ekonomilerini geliştirmenin tek yolunun ASEAN'ın itici rolü ile yeni bölgesel örgüt oluşturulması olduğunu anlamışlardır. Bu örgüt dünyanın“büyük güçlerini”birleştiren Doğu Asya Topluluğu adını almıstır ve ancak Doğu Asya Topluluğu küresel ekonominin güç dengesine etkileyebilir. Bu nedenle, bu tezde Doğu Asya entegrasyonunun özellikleri ve bu bölgede“büyük güçlerin”politikası incelenecektir. Bunun yanısıra, bu çalışmada ASEAN'ın bu bölgenin entegrasyon süreçlerinde önemli bir rol oynayıp oynamayacağı ve Doğu Asya bölgeciliğinin hangi sonucu doğuracağı analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
The developing process of a new Asian regionalism has been generated by practical considerations. In fact it was a response to the challenges of globalization. Initially, it proceeded without clear objectives, moreover, a number of issues on achieving consensus among the participants was unlikely. The most important political imperative for enhancing the cooperation in East Asia is a desire to improve regional relations, achieving peace, stability and prosperity in the region. Thanks to ASEAN, the geopolitical landscape of the Greater East Asia is gradually taking a new shape. And the current integration processes are able to radically change the aspect of the region.“Great powers”of the world admit that only ASEAN can unite the countries of East Asia under one roof. The countries of region understood that only way to solve the regional problems and to develop their economy is the creation new regional organization with the driving role of ASEAN. This organization is called East Asian Community (EAC) and only EAC can make the balance of power of the global economy. Thus, this thesis will examine the peculiarities of East Asian integration and the policy of“great powers”in this region. It will analyze whether ASEAN can play a significant role in integration processes of this region and which results can be expected for East Asian regionalism.