From middle-earth to the real world: J. R. R. Tolkien's the Hobbit, The Lord of The Rings, and The Silmarillion
Orta dünya'dan gerçek dünyaya: J. R. R. Tolkien'in Hobbit, Yüzüklerin Efendisi, ve Silmarillion'ı
- Tez No: 354708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE SEBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tolkien, Hobbit, Yüzüklerin Efendisi, Silmarillion, Orta Dünya, yeniden kazanma, mutlu son, fantezi, mitleştirme, Tolkien, The Hobbit, The Lord of the Rings, The Silmarillion, Middle-earth, recovery, eucatastrophe, fantasy, myth-making
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Gerçeği betimlemekten uzak bir edebi tür olduğu varsayımıyla hak ettiği değeri uzun süre görmemiş olsa da fantezi, gerçeğe yaklaşmanın farklı bir yoludur. Bu çalışmada öne sürülen tez, J. R. R. Tolkien'in fanteziyi dünyanın gerçeklerini irdeleyecek ve değiştirecek bir yol olarak kullandığıdır. Bu savı desteklemek üzere Tolkien'in Hobbit (1939), Yüzüklerin Efendisi (1954-55) ve Silmarillion (1977) adlı eserleri incelenmiş ve Tolkien'in Orta Dünya'da tecrübe edilen canlandırıcı ve yoğun duygular yoluyla bir dönüşüm geçirme ve bu dönüşüm sayesinde dünyayı değiştirecek farkındalığı, isteği ve cesareti kazanma fırsatlarını nasıl yarattığı irdelenmiştir.Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde kısaca fantastik edebiyata karşı önyargılara ve bunun muhtemel kaynaklarına değinildikten sonra Tolkien'in eserlerine farklı yaklaşımlar incelenmiştir. I. Bölümde Tolkien'in“Peri Masalları Üzerine”başlıklı makalesinde kurduğu fantezi kuramı ve eserlerini anlamaya yardımcı olacak kavramlar açıklanmıştır. II. Bölümde ilk olarak Tolkien'in“yeniden kazanma”kavramının diğer yabancılaştırma kuramlarıyla benzerlikleri ve farklılıkları özetlenmiş, ardından bunun bir yöntem olarak eseri okuyan kişilerin ne gibi görüş, duygu ve yaklaşımlarını değiştirmeyi amaçladığı irdelenmiştir. III. Bölümde Tolkien'in kaçış ve mutlu sonla ilgili fikirlerine değinilmiş, eserlerindeki felaketlerin ve mutlu sonların ne gibi değişimlere yol açtığına yer verilmiştir. IV. Bölümde Tolkien'in nasıl bir mit oluşturduğu, yaşadığımız dünya ve Orta Dünya'ya ait mitleri ne amaçla kullandığı araştırılmıştır. Sonuç bölümünde ise Tolkien'in fantastik eserlerinin yaşadığımız dünyadan bir kaçış olduğunu savunan görüşlerin çürütülmesi amaçlanmış ve yazarın bu edebi türü ciddi konuları ifade edebileceği bir çerçeve olarak nasıl kullandığı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fantasy has long been regarded as an antagonistic genre to realism, and held in contempt because it fails to represent reality. However, despite its departure from consensus reality, fantasy is an equally effective way of approaching reality. This study defends the thesis that J. R. R. Tolkien uses fantasy as a means to reflect upon and change the reality of the primary world. Therefore, this thesis examines The Hobbit (1939), The Lord of the Rings (1954-55), and The Silmarillion (1977), and discusses and illustrates the ways through which Tolkien approaches reality, and how he creates opportunities for a transformation through the refreshing and intense feelings one might experience in Middle-earth, thereby gaining the awareness, willingness, and courage to transform the primary world. This work consists of six chapters. The introduction shortly investigates the probable causes of the prejudices against fantastic literature, and examines various approaches towards Tolkien's works. Chapter I explores Tolkien's theory of fantasy as he builds it in his famous essay“On Fairy-stories,”and defines basic concepts which are key to understanding his fiction. Chapter II starts with a brief comparison and contrast of Tolkien's concept of“recovery”with other theories of defamiliarisation, and proceeds with how the characters' recovered notions, feelings, and attitudes find their application in the primary world. Chapter III studies Tolkien's understanding of escape and happy ending, and how the catastrophes and eucatastrophes of the three works enable a process of transformation. Chapter IV examines Tolkien's myth-making, and to what end Tolkien utilises the primary and the secondary world myths. The conclusion refutes the charges of escapism directed towards Tolkien's fantasy, which, actually, is used as a framework to provide context for serious concerns.