The United States bases in Europe and their contributions to us hegemony: From cold war to 2008
Avrupa'daki ABD üsleri ve üslerin ABD hegemonyasına katkıları: Soğuk savaştan 2008'e
- Tez No: 354707
- Danışmanlar: DR. AYŞE ÖMÜR ATMACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hegemonya, rıza, baskı, ABD hegemonyası, Marksist-Gramşiyan yaklaşım, askeri üsler, Soğuk Savaş ve Avrupa ülkeleri, Hegemony, consent, coercion, US hegemony, Marxist-Gramscist perspective, military bases, the Cold War, European countries
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sözkonusu çalışma, deniz aşırı askeri üsler aracılığıyla ABD hegemonyasının sürdürülüşünü anlamayı ve analiz etmeyi amaçlamaktadır. Böylece, modern dünya politikası içinde hegemonyanın kökleri, ABD?nin üstünlüğünü yaymak amacıyla kullandığı araçlar, ABD askeri üsleri ve bu üslerin hâkimiyetine katkısı incelenmiştir. Hegemonya kavramının seceresine ve teorilerin bu konudaki yaklaşımı üzerine odaklanan çalışma, diğer temel teorileri de göz önünde bulundurarak, Marksist-Gramşiyan yaklaşımı merkeze almıştır. Araştırma, ABD?nin kendi ideolojik ve politik duruşunu paylaşan hemen her ülkede askeri üs inşa ettiğini göstermektedir. Bu noktada, Avrupa ülkeleri üs yapılanmasının özünü temsil etmektedir. Bu üsler kurulurken, politik süreçler, ideolojik çatışmalar, güvenlik algılaması, ekonomik hedefler ve hegemonya arayışı gözönünde bulundurulmuştur. Soğuk Savaş üs politikası, bu dönemde üs edinme ve hegemonya tesisi yarışının en üst seviyede seyretmesi nedeniyle çalışmanın merkezini oluşturmaktadır. ABD?nin askeri yapılanmaları kendi amaçları doğrultusunda kullandığı, çok sayıda askeri müdahalenin bu tesisler aracılığıyla gerçekleştirildiği, çalışmanın temel argümanıdır. Soğuk Savaş boyunca, Avrupa ülkeleri hava, kara ve nükleer üs olarak ABD?nin, Sovyetler Birliğini çevreleme politikasına hizmet etmişlerdir. Soğuk Savaş sonrasında ise, sözkonusu üsler yeniden organize edilmiş ve farklı misyonlar için kullanılmıştır. Bununla birlikte, üslerin ABD hegemonyasını güçlendirme misyonu sabit kalarak ABD?nin askeri üs yapılanmasının, hegemonik yayılmacılığının bir parçası olduğu ve bu ülkenin hegemonik çıkarlarına hizmet ettiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the perpetuation of US hegemony through its overseas military bases. It examines the roots of hegemony in modern world politics, the tools that the US uses to expand its dominance and the specific contribution of US overseas bases to its dominance. After focusing on the genealogy of hegemony and theories considering the concept from various points of view, this study takes Marxist-Gramscist hegemony approach as its theoretical basis, although other main theories are also considered. The study shows that the US has established military bases in almost every country that share its ideological stance. It discusses the political processes, ideological debates, security perceptions; economic goals and hegemony seeking attempts when these bases are deployed. Cold War politics lies at the core of the analysis since the base contest between two blocks and hegemony driven politics reached a peak during this period. The study claims that the US used all its military deployments towards achieving its goals, with many military invasions being launched through the bases to perpetuate the hegemonic order in favor of US interests. During the Cold War in particular, European countries served as the air, ground and nuclear bases of the US as a part of the containment policy against the Soviet Union. During the post-Cold War era, these bases reorganized and used for different missions, although their basic mission to enhance US hegemony continued. In short, the US overseas military base structure forms part of its hegemonic expansion and is a reflection of hegemony?s coercion component.