İslâm siyaset tarihinde din, iktidar ve ideoloji: Erken Abbâsi dönemi (750-833)
Religion, power and ideology in islamic political thought: The early Abbasid period (750-833)
- Tez No: 354709
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAŞAR OCAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Abbâsi Hilafeti, Abbâsiler, İslâm Siyaset Düşüncesi, Halife, Hilafet, Abbasid Caliphate, Abbasids, Islamic Political Thought, Caliph, Caliphate
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu tez, Abbâsilerin iktidara geldikleri 750 yılından yedinci Abbâsi halifesi el-Me'mûn'un hilafetinin sona erdiği 833 yılına kadar olan dönemde Abbâsi iktidarının nasıl bir din algısına sahip olduğunu konu edinmektedir. Tez, Emevi hilafetinin düşüşü ve Abbâsi hilafetinin kuruluşu ile sonuçlanan süreç hakkında genel bir değerlendirme ile başlamaktadır. Birinci bölümde, Abbâsilerin iktidara geldikten sonra meşruiyet söylemlerini nasıl şekillendirdikleri, bu söylemde dönemin şartlarına ve muhalif partilerin aldıkları duruşa göre ne gibi değişiklikler yaptıkları tartışılmıştır. İkinci bölümde, önce erken Abbâsi yönetiminin halife ve hilafet tasavvuru ele alınmış, daha sonra Abbâsilerin vaat ettikleri standartlara uygun dinî bir rejim ihdas edip etmedikleri ve İslâm'ı neden ve ne şekilde siyasî meşruiyet kaynağı olarak kullandıkları sorularının cevabı aranmıştır. Son bölümde ise halifenin yasama yetkisinin sınırları ve erken Abbâsi döneminde iktidarın din âlimleri ile olan ilişkisi konuları işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the perception of religion of Abb?sid rule in the period between 750, when the Abb?sid came to power, to 833, when the caliphate of seventh Abb?sid caliph al-Ma'm?n ended. The thesis starts with a general evaluation on the process that ends with the collapse of Umayyad caliphate and the establishment of Abb?sid caliphate. The first section discusses how the Abb?sid shaped their legitimacy discourse after they came to power and what changes they made in this discourse according to the conditions of the period and the stance of the opposing parties. The second section firstly analyzes the contemplation of caliph and caliphate of the early Abb?sid administration and then seeks to answer whether the Abb?sid formed a religious regime according to the standards they promised and why and how they used Islam as a source of legitimacy. The final section analyzes the limits of legislative power of the caliphate and the relationship of the power with the religious scholars in the early Abb?sid period.