Seismic performance and improvement of an external precast concrete connection
Bir öndökümlü beton bağlantının deprem davranışı ve iyileştirilmesi
  1. Tez No: 35477
  2. Yazar: AHMET CEVAT ÖZTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL TANKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Tersinir yükleme, Kolon-kiriş birleşimi, Prefabrik beton, Earthquake, Reversed cyclic loading, Beam-column joint, Precast concrete
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
öz BİR ÖNDÖKÜMLÜ BETON BA?LANTININ DEPREM DAVRANIŞI VE İYİLEŞTİRİLMESİ ÖZTU?, Ahmet Cevad Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuğrul TANKUT Aralık 1994, 99 sayfa Bu çalışma Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yapı Mekaniği Laboratuvarında yürütülen ve prefabrik kolon-kiriş birleşimlerinin deprem etkisi altındaki davranışını inceleyen kapsamlı bir araştırma programının dördüncü aşamasını oluşturmaktadır. Bu çalışmada, üç büyük ölçekli dış kolon-kiriş birleşim deney elemanı şiddetli deprem etkisini benzeştiren tersinir yükleme altında denenmiştir. Birinci eleman referans olarak kullanılmak üzere birdöküm olarak hazırlanmıştır, ikinci deney elemanı, çalışmaya katılan prefabrik firmasının standart olarak uygulamada kullandığı detay ile hazırladığı öndöküm elemandır. Üçüncü deney elemanı, araştırma programının daha önceki üç safhasındaki bulgulardan yararlanılarak geliştirilmiş öndöküm elemandır. Bütün deney elemanlarının boyutları aynıdır. Öndöküm elemanlarda birleşim noktası detayı olarak yerinde döküm tekniği uygulanmıştır. İkinci elemanın davranışı birdöküm elemanla, üçüncü elemanın davranışı ise diğer iki elemanla karşılaştırılmıştır. vGeliştirilmiş üçüncü eleman deneylerde gayet iyi bir davranış göstermiş ve referans elemana kıyasla hem daha yüksek dayanım hem daha sünek bir davranış sergilemiştir. Standart ikinci eleman dayanım açısından iyi bir davranış sergilemesine karşın, süneklik ve enerji tüketimi açısından referans elemana oranla daha zayıf bir davranış göstermiştir. Bu tez çerçevesinde prefabrik deney elemanlarının birleşim bölgesinin davranışını iyileştirmek amacıyla, gerek uygulama, gerekse ilerki deneysel çalışmalar için çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEISMIC PERFORMANCE AND IMPROVEMENT OF AN EXTERNAL PRECAST CONCRETE CONNECTION ÖZTU?, Ahmet Cevad M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tuğrul TANKUT December 1994, 99 pages This study was the fourth phase of an intensive research program on the seismic behaviour of precast beam-column subassemblies carried out in the Structural Mechanics Laboratory of Middle East Technical University. in this study, three full scale exterior beam-column subassemblages were tested under reversed cyclic loading simulating severe earthquake action. The first specimen was a monolithic specimen used as a reference specimen. The second specimen was precast and had standard properties as applied in practice by the collaborating precast concrete company. The third specimen was an improved precast specimen with several modifications made by considering the earlier test results. Ali of the specimens were identical in dimensions. Second and third specimens were precast subassemblages with a wet joint. The behaviour of the second specimen was observed and compared with the monolithic specimen. The behaviour of the third specimen was evaluated by comparison to the others. iiiThe third specimen which was the improved precast, exhibited a very well behaviour and exceeded the strength and ductility of the reference specimen. The standard precast specimen displayed a rather satisfactory ultimate strength compared to the reference specimen. However, ductility and energy absorption of this specimen was inferior to that of the reference specimen. Several recommendations for future research and practice in order to improve the joint performance of the precast specimens were made in the thesis.