Analysis and implementation of resonant demagnetization forward converter
Rezonantif dermanyetizasyonlu forward çeviricinin analizi ve uygulaması
  1. Tez No: 35478
  2. Yazar: BÜLENT BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Forward Çevirici (FÇ), Resonant Demanyetizasyonlu Forward Çevirci(RDFÇ), Darbe Genişlik Modulatörü (DGM) Bilim Dalı:, Forward Converter (FC), Resonant Demagnetization Forward Converter (RDFC), Pulse Widh Modulation (PWM)
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZ REZONANTİF DEMANYETİZASYONLU FORWARD ÇEVİRİCİNİN ANALİZİ VE UYGULAMASI BİLGİN, Bülent Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Rüyal ERGÜL Tez Yöneticisi: Dr. Işık ÇADIRCI Aralık, 1994, 129 sayfa. Bu çalışmada, standart Forward Çevirici (FÇ) demanyetizasyon yöntemi için farklı bir yaklaşım önerilmiş ve incelenmiştir. Standart Forward Çeviricideki demanyetizasyon diyodu ve demanyetizasyon sargısı çıkarılmış, yerine trafonun sekonder kısmındaki diyoda paralel dışarıdan kapasite eklenmiştir. Bu değişiklik standart Forward çeviricideki lineer demanyetizasyon olgusunun resonatif şekilde gerçekleşmesine sebep olmuştur. Bu yüzden, bu çevirici“Resonant Demanyetizasyonlu Forward Çevirici”(RDFÇ) diye adlandırılmıştır. RDFÇ'nin beklenen teorik dalga şekilleriyle parasitik elemanların dalga şekilleri üzerindeki etkileri Spice simülasyon programı ile incelenmiştir. 60Wlık bir RDFC tasarlanmıştır. RDFÇ ve standart FÇ'nin teorik karşılaştırılmasının yanısıra tasarlanan 60Wlık Darbe Genişlik Modulatörü(DGM) çevirici üzerinde deneysel karşılaştırmalar yapılmıştır. Bu karşılaştırmalara dayanarak RDFÇ'nin avantaj ve dezavantajları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS AND IMPLEMENTATION OF RESONANT DEMAGNETIZATION FORWARD CONVERTER BİLGİN BÜLENT M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof.Dr. Rüyal ERGÜL Supervisor: Dr. Işık ÇADIRCI December, 1994, 129 pages. In this study, a different approach to the demagnetization process of conventional Forward Converter (FC) is proposed and analyzed. The demagnetization diode and demagnetization winding of conventional Forward Converter is removed. Instead, an external capacitance is added parallel to transformer secondary diode. This replacement changes the linear demagnetization process of conventional Forward Converter into resonant demagnetization process. Hence this topology is named as“Resonant Demagnetization Forward Converter”(RDFC). Theoretical expected waveforms and effect of parasitic elements on waveforms of RDFC are analyzed with Spice simulation program. A 60W RDFC is designed. In addition to theoretical comparison of RDFC and conventional FC, an experimental comparison is done on this 60W PWM converter. Depending on these comparisons advantages and disadvantages of RDFC are discussed.