Urban archaeology (a visionary framework for urban archaelogy in Turkey)
Kentsel arkeoloji (Türkiye'de kentsel arkeoloji için vizyonel bir yaklaşım)
  1. Tez No: 35476
  2. Yazar: AYŞEN BOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL TANKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Archeology, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Arkeolojisi. Kurtarma Kazılan, Urban archaeology, rescue archaeology, rescue excavations
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZ KENTSEL ARKEOLOJİ (TORKİYE' DE KENTSEL ARKEOLOJİ İÇİN VİZYONEL BİR YAKLAŞIM) BOYLU, Ayşen Yüksek Lisans Tezi Arkeometry Anabilim Balı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gönül TANKUT Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof, Dr. Sevim BULUÇ Şubat, 1994, î 76 sayfa. Bu tezin konusu, Türkiye'de henüz değinilmemiş ve geniş bir çerçeveye sahip yeni bir disiplin olan kentsel arkeolojinin çalışma alanının sınırlarını belirlemek, bu doğrultuda sorunları gündeme getirerek, uygun bir çözüm önermektir. Bu noktada, amaç, kent tarihi araştırmalarına yoğunluk verip, arkeolojik buluntuları korurken, aynı zamanda, yaşayan kentin ihtiyaçlarına da cevap vermek olmalıdır. Dokümanter araştırması, Türkiye'deki durumun saptanması ve bu bilgiler ışığında ortaya konulan öneri model, tezin ana bölümlerini oluşturmaktadır. İlk bölümde, problem tanımlandıktan sonra çalışma sırasında izlenen metodoloji açıklanmaktadır. Bu alanda yurtdışında yeni tanımlar geliştirilirken, aynı zamanda farklı uygulamalar sonucunda değişik metodolojik yaklaşımlar ve kurumsal yapılar ortaya çıkmıştır. İkinci bölümde, bu disiplinin çalışma alanını belirginleştirmek amacıyla Avrupa ve Amerika'dan bu uygulamaların örnekleri verilmektedir.Bu literatür araştırmasından sonra, üçüncü bölümde, Türkiye'nin kentsel arkeoloji disiplini çerçevesinde incelenebilecek tarihi oluşumu, tespit ve tescil prosedürü, araştırma çeşitleri ve gelişmenin arkeolojik kalıntılar üzerindeki etkilerine değinilerek koruma konağındaki idari yapı ve mali kaynaklar araştırılmaktadır. Tüm bu çalışmaların ışığı altında, dördüncü bölümde Türkiye için İM aşamalı bir model önerilmektedir. Bu model kentsel arkeoloji disiplininin Türkiye'de oluşabilmesi için gerekli metodolojik ve kurumsal yapı ile finansal kaynakları içermektedir. Söz konusu metodolojik çerçevenin çizilmesi sırasında ise arkeometrik metodların önemi, dolayısıyla bu tür çalışmaların sağlıklı verilere dayanılarak yürütülebilmesi için yeni metodların geliştirilmesinin gerekliliği üzerinde durulmaktadır. Son bölümde ise tüm bu sorunlar ve öneriler özetlenmektedir.
Özet (Çeviri)
.ABSTRACT URBAN ARCHAEOLOGY (A“VISIONARY FRAMEWORK FOR URBAN ARCHAEOLOGY IN TURKEY) BOYLU, Ayşen M. S. in Archaeometry Supervisor: Prof. Dr. Gönül TANKUT Co-Supervisor: Prof. Dr. Sevim BULUÇ February, 1994, 176 pages. Hie subject matter of this thesis is to define property the scope of a new discipline ”urban archaeology" that is an extensive and undeaît field of research for Turkish cities while formulating a problematique and than proposing probable solutions. The aim is to intensify study of a town's history and protection of archaeological remains within the town as it is today. Main parts of the study could be classified as documentary research, determination of the situation in Turkey and a proposal model. In the first chapter, the problem is determined and man the methodology that has been followed during mis study is given. There are different determinations for the term urban archaeology and different methodological and organisational schemes in the countries abroad. Examples of these implementations from the European and American towns are given in the second chapter in order to make clear the scope of this discipline.After those documentational researches, in the third chapter, historical formation of Turkey, type of archaeological researches, determination and registration process of historical heritage, effects of developments to the archaeological remains are determined, administrative framework and financial supports concerning the preservation of archaeological remains are searched in order to define a new discipline for Turkey. As a result of all those studies, an appropriate model in two stages is proposed for Turkey in the fourth chapter. This proposal defines the methodological, organisational and financial aspects of the discipline urban archaeology. In the methodological aspects of those proposals, also the importance of developing new techniques in archaeometry is emphasised. Finally, in ihe last chapter, problems and recommendations are summarised.