Konya,Karatay ilçesi evlerinde bulunan el işlemeleri(19.- 20. yüzyıl)
The research object handiworks are insi̇de the houses within Konya Karatay district(19.- 20. century)
- Tez No: 354802
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLÜZAR ÇELEBİLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Konya, El İşlemeleri
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: El ve Makine Nakışları Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Yapılan literatür taraması sonucunda Konya, merkeze bağlı Karatay ilçe sınırları içerisinde evlerde bulunan el işlemelerinin özelliklerinin araştırılmamış olduğu tespit edilmiş, bu nedenle araştırma konusu Konya Karatay ilçesi evlerinde bulunan el işlemeleri (19.-20.yüzyıl) olarak belirlenmiştir. Bu araştırmada yöntem olarak gözleme dayalı saha çalışması yapılmış, kaynak kişilere ulaşılmış, yapılan görüşmelerde edinilen bilgiler hazırlanan gözlem fişlerine kaydedilmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; araştırmanın konusu, amacı, önemi, konunun sınırlandırılması, araştırmada kullanılan metot, Türk işleme sanatının tanımı, sınıflandırılması ve tarihi gelişimi ile Konya ilinin tarihi, coğrafyası açıklanmış ayrıca araştırma konusu ile ilgili yapılan araştırma ve yayınlara yer verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünü, ürünlere ait gözlenebilir özelliklerin kaydedilmesi ve ürün sahiplerini tanıtmak amacıyla oluşturulan gözlem fişleri; ve ayrıca ürünlerin genel ve detay fotoğraflarından oluşan katalog bölümü oluşturmaktadır. Hazırlanmış olan gözlem fişlerinde; örnek ve fotoğraf numaraları, elde edilen ürünün sahibi, adresi, ürünün geliş biçimi ürünün yeri (saklanması) inceleme tarihi, yapan kişi, ürünün bugünkü durumu, onarım durumu, türü, türünün yöredeki adı, kaynak kişi, işlevi, türüne bağlı en-boy, hazır dantel, oya, saçak, püskül, çerçeve boyutu, zemin işleme, kenar temizleme ve süslemesinde kullanılan gereçler ve bu gereçlerin yöredeki adı ve kaynak kişisi, zemin işleme, kenar temizleme ve süslemesinde seçilen renk, işleme ve kenar süslemesinde uygulanan teknikler, işlemede seçilen konular; bitkisel, figürlü, geometrik, nesneli ve yazılı olarak ele alınmış, konuların biçimlendirilmesi ve kompozisyonu yapılmıştır. Ayrıca kaynak kişi künyesi oluşturulmuş, bu künyede adı-soyadı, doğum yeri ve yılı, öğrenim durumu, mesleği ve açık adresi ile ilgili başlıklar altında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the literature survey, it has been confirmed that the features of the handiworks inside the houses within the borders of Karatay district bound to Konya, the center, haven't been investigated, thus the research object handiworks inside the houses within Konya Karatay district are determined as (19.-20. century). As the method in this research, the field study based on observation has been made, the source people have been reached, the information obtained in the negotiations have been registered to the prepared observation vouchers. The study consists of four parts. In the first part ; the subject, purpose, importance of the research, limitation of the subject, method used in the research, description of the Turkish handiwork art, classification and historical development alongside with the history, geography of Konya city have been explained also the research and publications have taken place related with the subject of the research. The second part of the research, consists of the observable products features records and observation vouchers formed for the purpose of introducing product owners; and also a part of catalogue which is comprising of products' general and detailed photographs. In the prepared observation vouchers; the sample and photograph numbers, the owner of the obtained product, address, the way the product comes, place of the product (maintenance) review history, the maker, the actual state of the product, the state of repair, type, its local name, source person, function, width length depending on the type, readymade lace, the name of tools used for pinking, fringe, tassel, frame dimension, ground work, side cleaning and ornamentation and those tools' local names and their source person, ground work, side cleaning and ornamentation color, the techniques applied in handiworks and side ornamentation, the chosen subjects on the work; have been processed as plants, figured, geometrical, with objects and written, the formation of the subjects and composition have been carried out. Also the source person identity disc has been formed, in this disc the name-surname, place and year of birth, state of education, profession and clear address are dealt under related topics.^ KEY WORDS: Konya, Karatay, Handworks