Havuz Mevkii Kalkolitik Dönem taş endüstrisi
Chalcolitihic period stone industry of Havuz Mevki
- Tez No: 354801
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Mezopotamya, Kalkolitik, yontmataş, endüstri, litik, Anatolia, Mesopotamia, Chalcolithic, chipped stone, industry, lithic
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Prehistorya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Havuz Mevkii yontmataş buluntuları üzerinde yaptığımız tipolojik analiz çalışmaları sonucunda yontmataş endüstrisine ait teknolojik ve tekno-tipolojik özellikler ortaya konmaya çalışılmıştır. Söz konusu endüstriye ait yongalama ürünleri ile çekirdek ve çekirdek parçaları üzerinde yapmış olduğumuz teknolojik analizlerin ardından aletler üzerinde tekno-tipolojik incelemeye gidilmiştir. Daha sonra ise analizlerimiz sonucu tespit etmiş olduğumuz alet tipleriyle ilgili yontmataş alet tip listeleri hazırlanmıştır. Kazılardan ele geçen toplam 1003 adet yontmataş buluntunun % 81,52' si yongalama ürünlerinden, % 1,89'u çekirdeklerden, % 16,59'u ise aletlerden oluşmaktadır. Tüm endüstri içerisinde çakmaktaşı % 79,96 oranında tercih edilmiştir. Obsidiyenin oranı ise %20,04'dür. Aletler içerisindeki baskın tip; çakmaktaşı aletlerde, %38,23 oranla ön kazıyıcılardır. Çakmaktaşı aletlerde ön kazıyıcıları sırasıyla, %17,64 oranla düzeltili dilgiler, %13,23 oranla düzeltili yongalar, %8,82 oranla orak dilgiler, %7,35 oranla ikili aletler ve kaba iş aletleri (H.D.T.), %5,88 oranla taş delgiler, %1,47 ile kenar kazıyıcılar takip etmektedir. Obsidiyen aletlerde ise %63,27 oranla düzeltili dilgiler baskın tip olarak tespit edilmiştir. Obsidiyen aletlerde düzeltili dilgileri sırasıyla, %16,32 oranla ikili aletler, %15,31 oranla ön kazıyıcılar, %3,06 oranla düzeltili yongalar, %1,02 oranla taş delgi ve kenar kazıyıcılar takip etmektedir. Aletlerin tamamı makrolittir.
Özet (Çeviri)
The typological analysis made on the stone tool finds of Havuz Mevkii, were aimed at exposing the technological and techno-typological features of the stone tool industry. After the technological analysis on the chipped products, core and core components belonging to the same industry, a techno-typological study of the tools is being presented. Typological stone tool lists regarding the types of tools detected during our analyses have been prepared. 1003 chipped stone artifacts are unearthed during the excavations and among these stone tools the 81.52 % of the products are chipped stone artifacts of chipped products, 1. 89 % are cores, 16.59 % are tools. The uasge rate of flint stone in the entire industry is 79.96%, and the obsidian rate is 20.04%. The dominant type among the tools has the rate of 38.23 % of the industry and they are front scrapers made of flint. Among the flint tools the front scrapers are followed by corrected retouched blades consisting the rate of 17.64%, then wıth the ratio of 13.23% the retouched flakes, the sickle blades have the a ratio of 8.82%, the 7.35% ratio belongs to binary tools and to overall business tools (H.D.T), and these are followed by stone drills with the ratio of 5.88% and by side scrapers with a ratio of 1.47%. On obsidian tools, 63.27% are contacted to be chipped blades. Following this are with 16.32% double edged tools, with 15.31% scrapers, 3.06% chipped flakes, 1.02% stone drills and side scrapers. All tools are macroliths.