Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına yaklaşımı
Approach of the European Court of Human Rights to right to liberty and security
- Tez No: 354813
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT TUMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hürriyet, Güvenlik, Kişi Hürriyeti ve Güvenliği, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Liberty, Security, Right to Liberty and Security, European Convention of Human Rights, European Court of Human Rights
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Tez çalışmamızda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesinde yer alan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından nasıl yorumlandığı, bu hakkın Mahkeme'ce ne şekilde anlaşıldığı ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada, verdiği kararlarla ülkemizde günden oluşturan ve gün geçtikçe etkisi daha fazla hissedilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına yaklaşımının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Ülkemiz açısından en çok ihlal edilen maddeler arasında 3. sırada yer alan bu hakka ilişkin olarak, ne gibi durumların bu hakkı ihlal ettiğinin tespit edilmesi düşünülmüştür. Çalışmamızın birinci bölümünde, hürriyet ve güvenlik kavramlarından ne anlaşılması gerektiği ortaya koyulmuş, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının öneminin anlaşılması bakımından, bu hakkın tarihsel gelişimine değinilmiş, bu hakkın anayasalardaki ve uluslararası sözleşmelerdeki yerine bakılmıştır. İkinci bölümde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesinde düzenlenen kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ele alınmış, hangi hallerin bu madde kapsamında değerlendirileceği açıklanmış, bu hakka sınırlama getirilmesinin şartlarına değinilmiş, hürriyetine müdahalede bulunulan kişinin haklarından bahsedilmiş, bütün bu hususları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin nasıl yorumladığına bakılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, I would like to explain the European Court of Human Rights comments and assesments on Right to Liberty and Security that exists Article 5 of the European Convention of Human Rights. The aim of this study is to establish the approach of the Court of Human Right and create a current issue about Right to Liberty and Security. The study goes on with determining one of the most violated rights and the situations that are effected in this right . In the first part of this study, I will explain the meaning of personal liberty, security and give a place to historical development of them in prior to the importance. Then, I will examine place of these rights in the constitution and international treaties. In the second part of this thesis, I am trying to explain ; personal liberty which is to take a part in Article 5 the European Convention of Human Rights, which situations could evaluate within the scope of this clause, conditions of the making limitations for this right, how the European Court of Human Rights is comment all of this subject.