Bireysel başvuru yolunda mahkeme kararına uymama nedeniyle tutma
Detention due to non-compliance with a court decision in individual application
- Tez No: 989006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Right to Liberty and Security, European Convention on Human Rights, Constitution, European Court of Human Rights, Constitutional Court, Order of a Court
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda kişinin mahkemece yasaya uygun olarak verilen bir karara uymaması sebebiyle tutulması haline bireysel başvuru uygulamasındaki yaklaşım ele alınmıştır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5' inci maddesinde bahsi geçen“Özgürlük ve Güvenlik Hakkı”ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 19'uncu maddesinde yer alan“Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkı”kapsamında meşru sebeplerden birisi kişinin mahkeme kararına uymaması nedeniyle tutulmasıdır. Bu meşru sebep Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi uygulamasının aksine Anayasa Mahkemesi'nce çok irdelenmemiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde konuya ilişkin kavramların yanı sıra özgürlük ve güvenlik hakkına ilişkin genel değerlendirmeler ile kuralın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa tarafından nasıl ele alındığına ilişkin açıklamalara yer verilecektir. Bölümde son olarak hakkın kapsamına ilişkin izahat yapılacaktır. İkinci bölümde özgürlük ve güvenlik hakkının hangi meşru sebeplerle sınırlandırılabileceği ve hakkı sınırlandırılan kişiye sağlanan güvencelere yer verilecektir. Son bölümde ise konumuz olan kişinin mahkeme tarafından yasaya uygun olarak verilen bir karara uymaması nedeniyle tutma hali incelenmiş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi'nin konuya ilişkin kararlarına ve değerlendirmelerine yer verilmiştir. Sonuç bölümünde konuya ilişkin tartışmalı hususlar, uygulamadaki sorunlara ilişkin tespitler ve çözüm önerileri aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study examines the approach taken in individual applications to cases where a person is detained for non-compliance with a court decision issued in accordance with the law. One of the legitimate reasons forseen in 'Right to Liberty and Security' referred to in Article 5 of the European Convention on Human Rights and the 'Personel Liberty and Security" referred in Article 19 of the Constitution of the Republic of Turkey, is detention due to a person's failure to comply with a court decision. This legitimate reason has not been examined in detail by the Constitutional Court, contrary to the practice of the European Court of Human Rights. The first section of our study will cover concepts related to the subject, as well as general assessments of the right to liberty and security and explanations of how the rule is addressed by the European Convention on Human Rights and the Constitution. Finally, the section will provide an explanation of the scope of the right. The second section will address the legitimate grounds on which the right to liberty and security may be restricted and the safeguards provided to the person whose right is restricted. In the final section, the detention of the individual in question, who failed to comply with a court decision issued in accordance with the law, was examined, and reference was made to the decisions and assessments of the European Court of Human Rights and the Constitutional Court on the matter.