Eğri Fetihnamesi Bezeme Unsurları Ve Minyatürleri
Eğri Fetihnamesi Elements of Ornamentation and Miniatures
  1. Tez No: 354875
  2. Yazar: MELİKE AKBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. M.HÜLYA DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: minyatür, tezhip, nakkaş, fetih, Topkapı sarayı, miniature, tezhip art, nakkaş (designerpainter), conquest, Topkapı Palace
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tezhip Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Eğri Fetihnamesi bezeme unsurları ve Minyatürleri isimli çalışmada eserin tezhip ve minyatürleri incelenmiştir. Eser, Topkapı Sarayı Müzesi Kitaplığı 1609 numaralı Şehnameci Talikizade Suphi Çelebi tarafından 1598 yılında kaleme alınmıştır. Tasvirleri Nakkaş Hasan tarafından yapılmıştır. 17. yüzyıl eseri olan vişneçürüğü rengindeki miklepli deri cild yazma tekniği ile süslenmiştir.150 yapraktan oluşan, 17 satır Osmanlıca yazılan eserin, zahriye sayfası ile ünvan sayfası döneme uygun tezhipler ile süslenmiştir. Eserin ilk sayfasında 'Eğri Fethine Müteallik Müsavver ve Manzum Tarihdir. Aded-i Mahalli Dört' adı yer almaktadır. 17. yüzyıl dönemi bu eserde 4 minyatür, 6 saz üslubunda dikdörtgen tasarım yer almaktadır. Eser içerisinde uygulanan minyatürler, kitaptan bağımsız olmadığını gösteren o eseri ön plana çıkaran önemli etkendir. Tarihi olayları betimleyen, özellikle çift sayfada tasarlanan resimlerin metne yer vermeden, geniş görüş açısından yapıldığı, sıkışık figür düzeni yerine resim yüzeyine dengeli bir şekilde dağılan figürlü bir anlatım tarzını benimseyen Nakkaş Hasan Paşa'ya aittir. İncelenen eserin üslubuna uygun olarak yeni tasarımlar oluşturulmuş ve uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Inthestudy of Eğri Fetihnamesi OrnamentationandMiniatures, theOttomanilluminationandminiatures of thework of art areanalyzed. Itwaswrittenby Şehnameci Talikizade Suphi Çelebi in 1598 (Library of Topkapı PalaceMuseum, Call no. H. 1609). Theillustrationsweremadeby Nakkaş Hasan.The 17 thcenturywork of art which has miklep (tuck) and is made of leatherbound. iscomposed of 150 sheets, 17 lineswritten in Otoman Turkishanditszahriyepageandheadingpageareornamentedwiththe Tezhip art which is in accordancewithitsperiod. Thecream aharlı papers of thework of art arethinandthe name of thework of art 'Eğri Fethine Müteallik Müsavver ve Manzum DarihdirAded-i Mahalli Dört' is written in OttomanTurkish at thefirstpage. Rectangulardesignswhicharecomposed of 4 miniaturesand 6 instrumentalstylesare in thework of art. Theminiature, which is abouttheeventsandthehistory of the 17 thcenturyand has a longbackground, consists of elementsthat can providenewdesigns as an art tradition.Theminiatureswhichwereimplemented in thework of art showsthattheyare not independentfromthebookandtheyalsohiglightthework of art. Patternand motive drawings of ornamentationsandminiaturesthatbelongto Nakkaş Hasan Pashaweredesigned. New designswhicharerelatedwiththiswork of art arecreatedandapplied.