Computer aided sport shoe sole design
Bilgisayar destekli spor ayakkabı tabanı tasarımı
  1. Tez No: 35489
  2. Yazar: ÇETİN ENÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİLGİN KAFTANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Tasarım, Ayakkabı Tabanı, Spor Ayakkabısı, Computer-Âided Design, Shoe Sole, Sporl Shoe
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZ BİLGİSAYAR DESTEKLİ SPOR AYAKKABI TABANI TASARIMI ENÖZ, Çetin Yüksek Lisans Tezi, Mak. Müh. Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin KAFTANOGLU Eylül, 1994, 123 sayfa Spor ayakkabıları kullanıldıkları faaliyetlere göre sınıflandırılırlar. Tenis, basketbol, futbol ve koşu tipleri örnek olarak verilebilirler. Her ayakkabı tipinden farklı türde nitelikler istenmektedir. Bundan dolayı, spor ayakkabıları, desen yapısı, iç iskelet yapısı ve taban kalınlıkları bakımından farklılık gösterirler. Bu tezde, spor ayakkabısının taban diye adlandırılan alt kısmı incelenmiştir. Bazı ayakkabı tipleri için tabanların tasarım ve analizini yapan bir bilgisayar programı, I-DEAS paketi altında geliştirilmiştir. Koşu, basketbol ve futbol ayakkabı tiplerinin tabanlarını tasarlamak için üç tip algoritma geliştirilmiştir.Tasarımda kullanılan elemanları saklayabilmek için bir veri tabanı kurulmuştur. Bu veri tabanında tutulan taban desenleri gerçek tabanlardan alınmıştır. Tasarımda, bir tabanın üç veya dört bölgeden oluştuğu varsayılmıştır. Yeni bir ayakkabı tabanı tasarlamak için, kullanıcıya, bölgeler için farklı desenler sunulmuştur. Veri tabanında tutulan nesneler (elemanlar) şunlardır; taban çevresini kesmek için bloklar, tabanın iç kısmına şekil vermek için hazırlanmış bloklar, tabanın rijitliğini arttırmak için iskeletler ve algoritmalar için yaratılmış çok sayıda parçalar. Bilgisayar programının analiz kısmında, kullanıcıya yaratılan tabanları çeşitli yük ve sınır şartlarında analiz edebilmesi için olanaklar sunulmuştur. Analiz sonuçları, gerilme, uzama ve yer değiştirme cinsinden kullanıcıya verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED SPORT SHOE SOLE DESIGN ENÖZ, Çetin M.S. Tlıesis in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgin KAFTANOGLU September, 1994, 123 pages. The sport shoes are classified according to the activities in which they are used. Tennis, basketball, soccer, jogging, outdoor are some of the eıamples. Different kind of attributes are required from each shoe type. Therefore, sport shoes show differences interms of pattern structure, inner structure and sole thicknesses. in this thesis, the lower part of the sport shoe which is called the sole of the shoe is considered. The program which is able to design and analyze the shoe soles for certain types is developed under the I-DEAS package. Three types of algorithms are developed in order to design the sole of some sport shoes, such as jogging, outdoor, basketball and soccer. iiiThe database is developed to keep the different elements of the design. The patterns which are stored as objects in the database are taken from the real soles. in the design process, a shoe sole is assumed to be made up of three ör four regions. User is offered the different patterns for the regions in order to design a new sole. The objects which are kept in the database are, blocks for boundary cutting of the sole, inner side forming of the sole, skeletons used to improve the rigidity of the sole and various number of parts created for the algorithms. in the analysis part of the program user is given the ability to analyze the created sole under the various loading and boundary conditions. The results of the analysis are given to the user interms of stresses, strains and displacements.