H.1036-1037/ M.1627 tarihli Harput Şerʻiyye Sicili (Transkripsiyon ve Değerlendirme)
Harput Shar'iyyah Record dated H.1036-1037/M.1627 (Transcription and Review)
- Tez No: 354918
- Danışmanlar: PROF. DR. ENVER ÇAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kadı, Şerʻiyye Sicili, Diyarbakır, Harput, Kadi, Shar'iyyah Record, Diyarbakır, Harput
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 494
Özet
Bu çalışmada Harput Kazasıʼnın H.1036-1037/M.1627 tarihli Şerʻiyye Siciliʼnin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapılmıştır. Öncelikli olarak kadılık kurumu, şerʻiyye mahkemeleri ve şerʻiyye sicilleri hakkında bilgi verildikten sonra, söz konusu sicil içindeki belgeler özetlenip, bunların konularına göre tasnifi ve genel değerlendirmesi yapılmıştır. Daha sonra ise transkripsiyon metnine yer verilmiştir.Çalışmamıza konu olan bu sicilde alım-satım, borç tescilleri, mal davaları, miras taksimi, vasi tayini, hibe, nafaka, vergi, hırsızlık, hakaret, cinayet gibi konuları içeren kayıtlarla; ferman, berat, tezkire, mektup gibi belgelerin suretlerinin kaydı yer almaktadır.Osmanlı Devleti İranʼa karşı yaptığı savaşlarda İran sınırına yakın olması nedeniyle Diyarbakırʼı merkez üssü olarak kullanmıştır. Sicilin hazırlandığı dönem Bağdad Seferiʼne rastladığı için sicilde bu konuyla ilgili çok sayıda belge bulunmaktadır. Bu belgelerde yeniçerilerin ve sipahilerin bir an önce sefere katılmaları, ordunun ihtiyaçlarının karşılanması ve zahire temini gibi konular yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the transcription and review of Harput District's Shar'iyyah Record dated H.1036-1037/M.1627 are made. First of all, after giving information about kadi institution, Shar'iyyah courts and Shar'iyyah records; the documents in the records in question are summarized and they are classified by their subject and their overall review is made. Thereafter transcription text is included.In this record that is the subject of our study; the records concerning purchase and sale, debt registration, partition of inheritance, appointment of guardianship, grant, alimony, tax, robbery, libel, murder and the records of the document copies such as edict, license, memorandum, letter are included. In the course of the wars between the Ottoman Empire and Iran, because Diyarbakır's location is close to Iran border, the Empire used it as a base. There are many documents on this subject in the record, since the preparation stage of this record coincided with siege of Baghdad. In these documents, some points are included, which are the attendance of janissaries and cavalrymen to the siege, to meet the needs of the army and store of grain supply.