Vergi icra hukuku'nda kamu alacaklarının takip ve tahsilinde haciz uygulamasının değerlendirilmesi
Follow-up tax enforcement and collection of tax execution law in the lien application
- Tez No: 354952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN CANBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Public Claim, Tax Claim, Lien, Electronic- Lien
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Çalışmada Vergi icra Hukuku'nda kamu alacaklarının takip ve tahsilinde haciz ve e-haciz uygulamaları değerlendirilecektir. Birinci bölümde kamu alacağı kavramı ve kapsamı, kamu alacaklarının tarafları, kamu alacağını sona erdiren haller açıklanmaya çalışılacaktır. İkinci bölümde ise kamu alacaklarının korunması gereği, vergi alacağının değerinin korunması, vergi alacağının zorla tahsili, tahakkuktan önce kamu alacaklarının korunması ve tahakkuktan sonra kamu alacaklarının korunması konularına yer verilecektir. Üçüncü bölümde ise kamu alacaklarının cebren tahsilinde haciz ve e-haciz uygulamaları değerlendirilecektir. Bu bağlamda haciz ve e-haciz kavramı, menkul ve gayrimenkul malların haczi ve satışı, e-haciz uygulamasının vergi dairesi ve mükellef açısından değerlendirilmesi ve haciz ve e-haciz uygulamasının karşılaştırılması yapılacaktır. Haciz ve e-haciz uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri ortaya konmaya çalışılacaktır. Anahtar Kelime: Kamu Alacağı, Vergi Alacağı, Haciz, E-Haciz.
Özet (Çeviri)
In the study follow-up tax enforcement and collection of public receivables law in the e-lien, liens, and applications will be evaluated. In the first chapter the concept and scope of public receivables, receivables side of the public, government will end the situations that will be explained. In the second part of the protection of the public should receive the protection of the value of tax assets, forced collection of tax receivables, accrued receivables and the protection of the public before after accrual will be given to the issue of protection of public receivables. In the third chapter in the collection of public receivables forcibly e-lien, liens, and applications will be evaluated. In this context, e-lien and liens concept, the lien and sale of movable and immovable property, e-liens, tax authorities and taxpayers in terms of application evaluation and comparison of the effects of liens and liens will be done. E-liens, liens and the problems encountered in practice and to put forward suggestions for solutions to these problems will be studied.