The Effect of Cu and austempering treatment parameters on the impact toughness and hardness of ductile cost iron
Küresel grafitli dökme demirlerde Cu ve osmenevişleme işlemi parametrelerinin çarpma direnci ve ertlik üzerine etkileri
  1. Tez No: 35496
  2. Yazar: HAKAN YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Osmenevişlenmiş Küresel Grafitli Dökme Demir (OKGDD), OKGDD de Çarpma Direnci, Küresel Grafitli Dökme Demirlerin Isıl İşlemi
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
öz KÜRESEL GRAFİTLİ DÖKME DEMİRLERDE CU VE OSMENEVÎŞLEME İŞLEMİ PARAMETRELERİNİN ÇARPMA DİRENCİ VE SERTLİK ÜZERİNE ETKİLERİ YAŞAR, Hakan Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Erdoğan TEKİN Eylül, 1994, 150 sayfa Bu tez çalışmasında, döküm sektöründe alaşım elementi olarak yaygın kullanımı olan bakırın ve osmenevişleme işlemi parametrelerinin küresel grafitli dökme demirlerde etkileri araştırılmıştır. Deney numunelerinin çıkarıldığı 1-in standartındaki Y-blokları ayrı ayrı 0.19, 0.47, 0.62, 1.19 ve 1.62 % Cu içerecek şekilde döküldü. Bütün numuneler 850 °C de 1 saat karbonsuzlaşmayı önlemek amacıyla gri dökme demir talaşına gömülü şekilde ostenitlendikten sonra gerektiği gibi 300-400 °C sıcaklık aralığında 30 ile 120 dakika süresince tuz banyosunda osmenevişleme işlemi uygulandı. Numuneler metalografik inceleme için hazırlanmadan önce mekanik deneyler yapıldı. Osmenevişlenmiş küresel grafitli dökme demir numuneleri mikroyapısal detayları açıklamak için optik ve tarama elektron mikroskobu kullanılarak parlatılmış ve dağlanmış olarak ve ayrıca kırılma yüzeyleri yüksek büyütmelerde incelendi. Yapılardaki kalıntı ostenit miktarlarını belirlemek için X->ışınları> teknikleri kullanıldı. 400 °C de osmenevişlenmiş yapılarda beynitik ferrit ve kabul edilebilir miktarlardaostenite rastlandı. Fazla osmenevişleme sonunda kalınü ostenitin ferrit ve karbüre dönüştüğü ve çarpma direncinde azalmalar olduğu gözlendi. 300 °C de yapılan osmenevişlemenin ilk safhalarında çok ince beynitik ferrit uzantıları ve bir miktar martensit oluştu.Ostemperleme süresi uzadığında ise kalıntı östenit miktarındaki artma ile birlikte sertlikte azaldı, çarpma direncinde ise çok az veya hiç değişme olmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF CU AND AUSTEMPERING TREATMENT PARAMETERS ON THE IMPACT TOUGHNESS AND HARDNESS OF DUCTILE CAST IRON YAŞAR, Hakan M. S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof.Dr.Erdoğan TEKİN September, 1994, 150 pages. In this thesis, the effects of Cu as a alloying element which is widely used in the foundaries and of austempering treatment parameters on ductile cast iron have been investigated. Charpy impact test specimens were obtained from standard 1-in. Y-blocks which were cast seperately containing 0.19, 0.47, 0.62, 1.19 and 1.62 % Cu, respectively. All specimens were austenitized at 850 C for 1 hr in gray iron chips to avoid decarburizing and austempered in the range 300 - 400 °C for 30 - 120 minutes in a salt bath. Mechanical tests were carried out prior to metallographic examination. Austempered ductile iron specimens were studied both by optical and scanning electron microscope (SEM) to reveal the microstructural details of the austempered alloys at high magnifications as well as revealing fracture surface characteristics. X-ray diffraction techniques were used to estimate the amount of retained austenite present in these structures. Austempering at 400 °C resulted in microstructures consisting of carbide-free ferrite with considerable amounts of retained 111austenite. Excessive austempering caused a further transformation of the retained austenite to ferrite and carbide accompanied by a sharp drop in impact toughness. Austempering at 300 °C resulted in microstructures consisting of very fine bainitic ferrite laths and some martensite at the initial stages of transformation. As transformation proceeds amounts of retained austenite increases and hardness decreases while little change occurs in impact toughness. KeyWords : Austempered Ductile Iron (ADI), Impact Toughness of ADI, Heat Treatment of Ductile Cast Iron. Science Code: 604.02.01 IV