PDR ve psikoloji programı öğrencilerinin empatik eğilimleri ve narsisistik kişilik özelliklerinin incelenmesi
Examination of narcissistic personality traits and emphatic tendencies of students of PCG and psychology programme
- Tez No: 354960
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU İNANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Empati, Narsisizm
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma da; Psikolojik Danışma ve Rehberlik ile Psikoloji programı öğrencilerinin empatik ve narsisistik kişilik eğilimleri arasında ki ilişkinin incelenmesi ve empatik ve narsisistik kişilik eğilimlerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2013–2014 eğitim-öğretim yılında Toros Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Çağ Üniversitesi Psikoloji bölümü ve Çukurova Üniversitesi, Mersin Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünde öğrenim gören 502 üniversite öğrencisiyle gerçekleşmiştir. Öğrencilerin empatik eğilimlerini belirlemek amacıyla Dökmen (1994) tarafından geliştirilen“Empatik Eğilim Ölçeği (EEÖ)”, narsisistik eğilimlerini belirlemek amacıyla uyarlaması Kızıltan (2000) tarafından yapılmış“Narsisistik Kişilik Envanteri”ve kişisel ve ailesel özelliklere ilişkin bilgi edinmek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde“Tek Yönlü Varyans Analizi, Pearson Korelasyon Analizi ve Bağımsız Gruplar T-testi ”nden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, empatik eğilim ve narsisistik eğilim arasında negatif bir korelasyon vardır. Öğrencilerin empatik ve narsisistik eğilimleri algılanan aile tutumlarına göre farklılaşmaktadır. Öğrencilerin empatik ve narsisistik eğilimleri anne ve baba eğitim düzeyine göre farklılaşmaktadır. Öğrencilerin empatik eğilimleri ve narsisistik eğilimleri ile sosyal medya kullanımları arasında anlamlı bir ilişki bulunamazken sosyal medya kullanım sıklığına bağlı olarak farklılık gösterdiği sonucu bulunmuştur. Ayrıca kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre empatik eğilimlerinin daha yüksek ve erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre narsisistik eğilimlerinin daha yüksek olduğu sonucu bulunmuştur. Öğrencilerin empati ve narsisizm puanları ile devam ettiği program arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucu bulunmuştur. Öğrencilerinin empatik ve narsisistik eğilimlerinin yaşa bağlı olarak farklılık göstermediği sonucu bulunmuştur. Öğrencilerin empatik eğilimleri ve narsisistik eğilimleri ile medeni durumları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır .Öğrencilerin narsistik kişilik envanteri puanları ve empati puanları ile sınıf düzeyleri arasında anlamlı farklılık olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relation between emphatic and narcissistic personality tendencies of students of Psychological Counselling and Guidance and Psychology programme and to examine emphatic and narcissistic personality tendencies in terms of some variables. The research was conducted with 502 university students studying Psychological Counselling and Guidance in Çukurova University and Mersin University and psychology in Toros University, Mersin University and Çağ University in 2013–2014 academic year.“Empathic Tendency Scale ”developed by Dökmen (1994) was used in order to identify empathic tendencies of students;“Narcissistic Personality Inventory”adapted by Kızıltan (2000) was used in order to identify their narcissistic tendencies and“Personal Information Form”prepared by researcher was used in order to acquire information about personal and family-related traits.“One-Way Analysis of Variance, Pearson Correlation Analysis and Independent Groups T-test”were used in analysis of data. According to the findings obtained from the research, a negative correlation exists between emphatic tendency and narcissistic tendency. Empathic and narcissist tendencies of students vary depending on their perceived family attitudes. Empathic and narcissistic tendencies of students vary depending on education levels of parents. While no meaningful relation exists between empathic tendencies and narcissistic tendencies of students and their usage of social media, it was found that they varied depending on usage frequency of social media. It was also found that female students have higher empathic tendencies than male students while male students have higher narcissistic tendencies compared to female students. No significant relation was found between the programmes which the students attended through their empathy and narcissism scores. It was concluded that empathic and narcissistic tendencies of students did not differ depending on age. No significant relation was found between marital status with students their empathy and narcissism scores. It was revealed that significant difference existed between narcissist personality inventory scores and empathy scores and grade levels. Keywords : Empathy,Narcissism