Three dimensional finite element modelling of Erzincan basin
Erzincan havzasının üç boyutlu sonlu eleman modeli
  1. Tez No: 35507
  2. Yazar: AMİR HOSSEİN MOHSENİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT TOKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu Eleman Metodu, Erzincan havzası, deprem, tepki spektra, Finite Element Method, Erzincan basin, Earthquake, Response Spectra
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZ ERZİNCAN HAVZASININ ÜÇ BOYUTLU SONLU ELEMAN MODELİ MOHSENI - Amir Hossein Yüksek Lisans Tezi, Mühendislik Bilimleri Bölümü Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof Dr. Turgut Tokdemir Eylül 1994, 102 Sayfa Bu çalışmada Erzincan (Türkiye) havzasının üç boyutlu dinamik modeli için Sonlu Eleman Metodu (S.E.M) kullanıllmıştır. Bu amaçla havza geometrik bakımından bir yarım-elipsoid olarak modellenmiştir.Bu modelin izotrop, homojen, elastik, sönümlü iki tabakadan oluştuğu ve rijit bir temel- kayaya oturduğu kabul edilmiştir. Bu temel-kaya Kuzey Anadolu Fayının yanal atımlı ve güneyden bindirme türündeki faylardan oluşmuştur. Havzanın serbest titreşim analizi temel-kaya davranışı altında, program SAP90 kullanılarak elde edilmiştir. Toprak tabakaların derinliği, zemin parametreleri ve sönüm oranı gibi önemli faktörleri değiştirerek, havzanın davranışı incelenmiştir. Temel-kaya hareketleri, Memphis bölgesi için kullanılan ve sismiksel bir çalışmada elde edilen temel-kaya hareketleri ile aynıdır, çünkü bu çalışmada kullanılan; moment büyüklüğü, temel-kaya'nın kayma dalgalarının hızı gibi parametreler, Erzincan daki parametrelere benzemektedir. Elde edilen mod şekilleri ve frekanslar, Erzincana ait olan kuvvet spektralannm birinci piki ile mukayese edilmiştir. Sonra havzanın dinamik analizi yapılıp, 13 Mart 92 Erzincan depremin bir ölçme istasyonundan elde edilen değerleriyle kiyas edilmiştir. Bu değerler fay yönüne paralel olan ivme, hız, ve deplasman değerleridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE DIMENSIONAL FINITE ELEMENT MODELLING OF THE ERZİNCAN BASIN MOHSENI,Amir Hossein M.S.in Engineering science Supervisor.Prof. Dr.Turgut TOKDEMIR September,1994,102 pages In this study the Finite Element Method is used for three dimensional dynamic modelling of the Erzincan (Turkey) basin. Within this scope the Pull-Apart alluvial basin is modeled geometrically as half of an ellipsoid consisting of two layers of isotropic, homogeneous, elastic soil materials with viscous damping and fixed to a rough, rigid base rock containing the strike slip type part of the north Anatolian fault zone at north and the thrust type part of the fault at the south. The general purpose finite element program SAP90 is used to analysis the basin, both under base rock excitation, as well as for free vibration. Different values of soil parameters and damping ratios are used and their effects are studied. The base rock motion used is the same as that obtained from a seismological process studied for the Memphis area, as mparameters like moment magnitude, base rock shear wave velocity in that study are very similar to those of Ezincan. The frequencies of the obtained mode shapes are compared with first peak of the existing spectra for Erzincan. Then time history analysis of the point where Erzincan station is located is obtained and compared with acceleration,velocity and displacement components of the 13. March. 1992 earthquake recorded at Erzincan station in direction parallel to the fault strike.