Numerical simulation of twodimensional incompressible turbulent flows
İki boyutlu sıkıştırılamaz türbülanslı akışların sayısal simulasyonu
- Tez No: 35508
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. CEVDET ÇELENLİGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sınır tabakası, türbülans, aynlma, Reynolds gerilimleri, kapama modeli, Boundary layer, turbulence, separation, Reynolds stresses, closure model
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
öz İKİ BOYUTLU SIKIŞ1TRILAMAZ TÜRBÜLANSLI AKIŞLARIN SAYISAL SİMÜLASYONU GÜLBAHÇE, Roza Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. M. Cevdet ÇELENLİGİL Eylül, 1994v 133 sayfa Bu tezde, Mellor ve Yamada tarafından Princeton Üniversitesinde geliştirilen, bir Reynolds gerilim türbülans modeli kullanılarak, türbülanslı sınır tabakasının ayrılması üzerine çalışılmıştır. Bu çalışmada girdap vektörü akım fonksiyonu yaklaşımı kullanılmış ve ortalama girdap vektörü, Reynolds gerilimleri ve uzunluk ölçeği için yazılan taşınma denklemleri, sonlu farklar yöntemleri kullanılarak sayısal olarak çözülmüştür. Ortalama hızlar elde edilmiştir. Geri basamak şeklindeki duvar üzerinde yapılan, iki farklı deneyin sonuçlan gözönünde bulundurulmuştur. Sürekli sonuçlar elde edebilmek amacı ile taşıma denklemlerinin toplam türevlerini oluşturan kısımları değişik sonlu farklar yöntemleri kullanılarak yazılmış ve sabit akım elde edilmiştir. Hesaplama sonuçlan deneysel verilerle karşılaştırılmış ve genelde uyum içinde oldukları gözlenmiştir, özellikle, Quickest metodu kullanıldığında, elde edilen sonuçların diğer hesaplamalarla elde edilen sonuçlara kıyasla daha iyi olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL SIMULATION OF TWO-DIMENSIONAL INCOMPRESSIBLE TURBULENT FLOWS GÜLBAHÇE, Roza M.S. in Aeronautical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. M. Cevdet ÇELENLÎGİL September, 1994, 133 pages In this theses, turbulent boundary layer separation is studied using the turbulence closure model of Mellor and Yamada, developed at Princeton University. In this study, vorticity-stream function approach is used and transport equations for mean vorticity, Reynolds stresses and length scale are solved numerically, using a finite difference scheme. Two different experimental data of backward facing step flow is considered: one in a closed duct, and the other one in an open duct without a free surface. Various explicit finite differencing schemes are used to discretized the advective terms of the transport equations. The computational results are compared with the experimental data and they are found to be in reasonably good agreement, in general. Especially the results obtained, using Quickest scheme for the numerical discretization of the material derivatives, are closer to the experimental data when compared with the results of other schemes.