A Study for the properties of zirconiq toughened alumina via statistical methods
İstatistik yöntemlerle zirkonya toklandırılmış alumina özellikleri konusunda bir çalışma
- Tez No: 35506
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM TİMUÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dönüşüm Tokluğu, Zirkonya Toklandırılmış Alumina, ZTA İçin İstatistiksel Tasarım
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
öz İSTATİSTİK YÖNTEMLERLE ZİRKONYA TOKLANDIRILMIŞ ALUMINA ÖZELLİKLERİ KONUSUNDA BİR ÇALIŞMA ÖZKAN, Nur Ş.F. Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr.Muharrem Timuçin Şubat, 1994, 271 sayfa. ZTÂ seramik malzemelerinin tokluk, esneme mukavemeti, sertlik ve yoğunluk olarak verilen özelliklerinden herbiri için ayrı olmak üzere, zirkonya tecim yüzdesi, yitriya mol yüzdesi, ısı derecesi sanügrad, zaman dakika ve zirkonya özel yüzey alanı m2/gr olmak üzere alman değişkenler arasında bir ilişki bulmak amacıyla istatistiksel bir tasarım kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan değişkenlerin düzeyleri, bu alanda daha önce yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilerin ışığında saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Bulunan yüksek R2 değerlerinden ve önemli“t”ve“F”istatistik testlerinden görüldüğü üzere iyi tahminler yapabilen denklemler elde edilmiştir. Aslında, araştırma yapılan bölgede, yaklaşık polinomlar olan tahmin modelleri, değişkenler arasında etkileşim olduğunu göstermişlerdir. Bu olay, belirli bir değişkenin etkisinin, etkileşimi olan diğer değişkenlerin düzeyine bağlı olduğunu göstermiştir. Her defasında tek bir değişken alarakyapılan araştırmalar hiçbir zaman bu etkileşimleri göstermeyecektir ve değişkenlerin etkileri hakkında yanlış yorumlara yol açabileceği gibi, değişkenlerin düzeyi değiştiği zaman tahmin yapmayı imkansız hale getirecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY FOR THE PROPERTIES OF ZIRCONIA TOUGHENED ALUMINA VIA STATISTICAL METHODS ÖZKAN, Nur Ş.F. M.S. in Metallurgieai Engineering Superasor: Prof.Dr.Muharrem Timuçin February, 1994, 27Ü pages  staüstical design vas ıısed to stııdy tte rektionships beteeen eaeh response given as, toiîg'hness, flesural strengttı, hardness ani deı^ity of ZTA eerarnie materials and tte ehosen ^t of variables as zirconia in volume percentj yttria as moie percent, tenıperature in degrees centigrâde, tinıe in minutes and specific surface aı^ea of zirconia in n^/gr. The variable lewls to be studiai ¥ere clıosen using tbe information in previous studies in this area, as gıjides. Tte resulting data ¥ere analyzed using statistical nıethods. Well perforrning regression ^uations ¥ere obtained, as indicated by high values of coefficients of determination, R2 and significant T and“F”statistics. Tte pmiicüon models, ¥hich vere essentially approximating polynonials^ within tte region of investigationj, sho^ed many interactions bet^een variables. This meant that tte effect of a particular ^rariâbie depended upon tte levels of otter variables wlıich Fere invol^d in tte interacüon. Investig3.tions based on using öne variable at a time ¥ould newr shov ttese iiiinteractions and would lead to vrong conelusions about the effect of variables ani nrake it iıapossible to make predicüons, vhen the variable lewls are eiıanged. Key¥ords: Transfornıation Tougbemng, Zircoma Toughened Âlunıim, Statistical Dföign for ZTA ScienesCode: 604.01.03 iv