Experimental investigation on gas turbine combustor
Gaz türbini yanma odalarının deneysel incelenmesi
  1. Tez No: 35509
  2. Yazar: EDOARDO BONACİNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. YALÇIN GÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Combustor, Gas generator, Hardy-Cross Method, Combustor temperature distribution
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
öz GAZ TÜRBİNİ YANMA ODALARININ DENEYSEL İNCELENMESİ BONACINA, Edoardo Yüksek Lisans Tezi, Havacilik Muh. Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Yalçın GÖ?ÜS Eylül 1993, 79 sayfa Bu çalışmada bir gaz türbini ya da jet motoru için sıcak gaz üreticisinin tasarımı ve ana parçalarının yapımı gerçekleştirildi. Mali nedenlerden ötürü bu tamamlanamadığından çalışmanın devamı yanma odası üzerine yoğunlaştırıldı. Yanma ile ve yanma olmaksızın yanma odasındaki basınç düşüşü - kütle debisi ilişkisini veren deneyler yapılmıştır. Yanma deneylerinde ayrıca yakıt debisi ölçülmüş ve yanma odasindaki sıcaklık dağılımı incelenmiştir. Nümerik inceleme amacıyla yanma odasının tek boyutlu akışlardan oluşan bir modeli oluşturuldu ve değişken sıcaklık ve yoğunluklar Hardy-Cross Metoduyla hesaplandı. Deneysel ve nümerik sonuçlar genellikle uyum göstermektedir. Yanma odasının daha derin incelenmesi için bilgisayar programı ve ölçmenin duyarlılığı geliştirilmeye açıktır Anahtar Kelimeler : Yanma Odası, Hava Ayar Mekanizması, Hardy Cross Methodu, Sıcaklık Dağılımı, Yoğunluk Değişimi. Bilim Dalı Sayısal Kodu: 618.01.03 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION ON GAS TURBINE COMBUSTOR BON ACIN A, Edoardo M.S. in Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Yalcin GOGUS September 1994, 79 pages In this study main components of a hot gas generator are designed and constructed. Because of the financial limitations it could not be completed; further studies are carried on its combustion chamber. Experiments giving pressure drop - mass flow rate relation are run without and with combustion. In combustion experiments also fuel flow rate and temperature distribution in the combustion chamber are measured. For the numerical study a one dimensional flow model of the combustion chamber has been established and calculated with variable temperature and density by the Hardy-Cross Method. Comparison of the results of the numerical and experimental investigation are in general agreement. For detailed study of the combustor the heat transfer process of the numerical model, the computer code and the accuracy of the measurements are open to improvement.