The Evaluation of the performance of monitoring systems in controlling mine fires in oal mine
Oal madeninde maden yangınlarının kontrolünde izleme sistemi
  1. Tez No: 35510
  2. Yazar: HAYATİ KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK GÜYAGÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Monitoring System, Mine Fires, Mine Environment
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
öz OAL MADENİNDE MADEN YANGINLARININ KONTROLÜNDE İZLEME SİSTEMİ PERFORMANSININ DE?ERLENDİRİLMESİ KARAMAN, Hayati Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Tevfik Güyagüler Haziran, 1994, 111 Sayfa Dynalink Micro Minos çevresel izleme sistemi, ocak ve çevre koşullarının durumu ile makina performanslarının kontrol ve gözlenmesine olanak vermektedir. Sistem ilk defa, Orta Anadolu Linyitleri İşletmesi Linyit madeninin mekanizasyon projesinin bir parçası olarak gerçekleştirilmiştir. İzleme sisteminin hayati önemi, çalışılmakta olan kömür damarının kendiliğinden yanmaya yatkın olması halinde daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Zira kömür damar yangınlarının belirtisi olan Karbonmonoksid (CO) gazının yalandan ve devamlı izlenmesi ve önlemlerin zamanında alınması ancak gözlem sistemi ile mümkün olmaktadır.Dynalink Micro Minos sisteminin uygulaması sürecinde ocakta meydana gelen yangınların hemen hemen hepsi erken safhada algılanmış ve bir felakete yol açmadan söndürülmüştür. Bu tezde Dynalink Micro Minos çevresel gözlem sisteminin kısa bir tanıtımından sonra uygulamada gözlenmiş ve belirlenmiş olan problemler ve ocak yangınlarının kontrolünde sistemin önemi vaka çalışmalarından yararlanılarak vurgulanmıştır. Ayrıca bu yangınlar nedenleri-alınan önlemler ve sonuç kapsamında değerlendirilmiş, olayda görülen aksaklıklar belirlenmiş ve bu aksaklıkları ortadan kaldırmak için alınması gereken önlemler ilgili iyileştirme önerileriyle birlikte verilmiştir. Bunlara ilaveten çalışmada çevresel kontrol bakış açısından hareketle, gözlem sistemi performansı ve konuya ilişkin en son modern gelişmeler de göz önünde bulundurularak uygulamanın geliştirilmesi için öneriler geliştirilmiş sistemin değerlendirilmesi yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Gözleme Sistemi, Maden Yangınları, Ocak Koşullan. Bilim Dalı Sayısal Kodu: 607.01.04 VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EVALUATION OF THE PERFORMANCE OF MONITORING SYSTEM IN CONTROLLING MINE FIRES IN OAL MINE KARAMAN, Hayati M.S. in Mining Engineering Supervisor: Prof.Dr. Tevfik Güyagüler June, 1994, 111 Pages Dynalink Micro Minos Environmental Monitoring System provides control and monitoring facilities of the performance of machinery and environmental conditions. The system was first installed as a part of mechanization project of the Middle Anatolian Lignite Mine (OAL). Monitoring System has vital importance if coal seam is liable to spontaneous combustion. Close control of carbon monoxide (CO) which is the indication of self-heating, is effectively possible by monitoring system. During the application of the Dynalink Micro Minos system, several fires have been detected at early stages and all were extinguished before becoming mdisaster. In this thesis, the technical descriptions and the problems observed in the application of Dynalink Micro Minos environmental monitoring system will be given briefly and the importance of the system in controlling mine fires will be illustrated as case studies. These case studies are evaluated, the deficiencies are determined and the precautions in order to get rid of these deficiencies are given with related recommendations. Evaluation of the performance of the monitoring system from the point of view of environmental control and analyzing the system to improve the practice considering the latest developments are made. Also some general criticisms are brought considering the problems observed during the application of the system.