The Role of the in conservation a proposal for the evaluation of trditional residential arcitecture in Anatolia.(2 cilt)
Kullanıcının korumadaki rolü: Anadoludaki geleneksel konut mimarisinin değerlendirilmesi için bir öneri.(2 cilt)
  1. Tez No: 35511
  2. Yazar: GÜL ASATEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR BAKIRER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, restorasyon, konut birim mahremiyeti, değişme, aile, geleneksel konut mimarisi, Ankara, Conservation, restoration, dwelling unit, privacy, change traditional residential architecture, family, Ankara
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimari Restorasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 518
Özet
öz KULLANICININ KORUMADAKİ ROLÜ: ANADOLU'DAKİ GELENEKSEL KONUT MİMARİSİNİN DE?ERLENDİRİLMESİ İÇİN BİR ÖNERİ ASATEKİN, Gül Doktora Tezi, Restorasyon Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ömür BAKIRER Haziran, 1994, 486 sayfa Geleneksel konut mimarisinin korunması sorunsalı restorasyon uzmanlık alanının önemli ilgi alanlarından birisini oluşturmaktadır. Bu kültürel değerlerin Türkiye'deki durumu incelendiğinde, bugün varolan mekan dizgelerini kullanmayı yeğleyen sosyal grubun geleneksel niteliklerinde bir süreklilik izlenmektedir. Bu gözlem, konut birimini, mimari birim ve sosyal birimden oluşan ikili bir tanıma ulaştırmaktadır. Bu bağlamda, söz konusu iki birim arasındaki karşılıklı ilişkinin irdelenmesi, mimari ürünün çeşitli ölçeklerde korunması için doğru ve güvenilir bir kuramsal çerçevenin oluşturulmasında önemli bir veri haline gelmektedir. Böylesi bir irdeleme/değerlendirmenin temel öğesi olarak mahremiyet kavramı ortaya çıkmakta, sonuç olarak da mahrem/yarı -mahrem/yarı -kamusal/ kamusal aşamalı ilişkilerinin sosyal ve mimari açılardan sürekliliğinin incelenmesi bu tezin bakış açısının özünü oluşturmaktadır. vıBurada, çalışmanın mimari birim üzerinde odaklaştığı vurgulanmalıdır. Sosyal birim (aile) ise, mimari ürünün biçimlenmesinde doğrudan etken olan bir girdi olarak çalışmanın ayrılmaz bir parçası haline gelmektedir. Ancak, bu çalışma kapsamında sözkonusu birime ilişkin uzmanlık alanlarının kuramsal yaklaşımlarının irdelenmesi yönünde bir yaklaşımın olmadığı; yalnızca bu tezin odaklaştığı konuyu destekleyen bilgilerin genel bir çerçeve kurmak amacıyla seçmeci bir tutumla derlendiği belirtilmelidir. Yukarıda verilen tanım içerisinde çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın kuramsal çerçevesi kurularak yöntem verilmektedir. İkinci bölüm konut biriminin genel niteliklerini açıklamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın tanımladığı sorunsal bağlamında, bu bölümden başlayarak ikili bir bakış açısı ortaya konmaktadır. Bölüm 2.1 sosyal birimi, aileyi, anlatmaktadır. İki birim arasındaki karşılıklı ilişkinin yansıdığı terminoloji Bölüm 2.2'de tartışılmaktadır. Mimari birimin, bu çalışma kapsamındaki tanımı ile Anadolu'daki genel nitelikleri ise Bölüm 2.3'de verilmektedir. Bölüm 3, Anadolu'da geleneksel konut mimarisinin bugün varolan tüm çeşitliliğini içerebilecek bir değerlendirme yöntemi önermektedir. Bu öneri, aile-konut birimi ilişkilerinin üç boyutta incelenmesi yöntemiyle geleneksel konut mimarisini bir genel çerçeveye yerleştirmeyi amaçlamaktadır. Birinci aşamada bugün varolan mimari ürünlerin sosyal boyutu da içerecek biçimde değerlendirilmesi yapılmakta; ikinci aşamada ise aile kurumunun tarihsel gelişimi vnincelenerek mimari birime ilişkin eksik bilgilerin tamamlanması için ipuçları araştırılmaktadır. Bölüm 4 geleneksel konut biriminin mimari ve sosyal açıdan bugünkü durumunu incelemektedir. Bu veriler, Ankara özelinde yapılan bir örnekleme çalışmasıyla desteklenmektedir. Bu tezin ortaya koyduğu genel çerçeveyi sınamayı amaçlayan bu örnekleme çalışması ile değişim kavramına oranla çevre ve yapı ölçeğinde mimari nitelikler saptanmaktadır. Bölüm 5 çalışmanın sonuçlarım ortaya koymaktadır. Bölüm 5.1 de genellemeler verilmekte, Bölüm 5.2 ise konut birimi koruma kuramsal çerçevesi içinde genel değerlendirmeler ve örnekleme çalışmasına bağımlı sonuçlar olmak üzere iki alt başlık içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF THE INHABITANT IN CONSERVATION: A PROPOSAL FOR THE EVALUATION OF TRADITIONAL RESIDENTIAL ARCHITECTURE IN ANATOLIA ASATEKİN, Gül Ph.D. in Restoration, Architecture Supervisor: Prof. Dr. Ömür BAKIRER June, 1994, 486 pages Conservation of traditional residential architecture is one of the main interests in the field of restoration. When the present situation of these cultural values in Turkey is examined, a continuity in the traditional characteristics of the social group who prefers to use these existing spatial systems is observed. This observation leads to a dual definition of the dwelling unit, one being the social unit and the other being the architectural unit. The reciprocal relations of these two units become important to evaluate the architectural product in order to reach to a pertinent theoretical framework for conservation at any scale. The concept of privacy emerges as the basis of such an evaluation. Thus, evaluation of the continuity in the hierarchial relationship of privacy/semi- privacy/semi publicity/publicity becomes the main scope of this thesis both socially and architecturally. mIt should be noted that the center of concern of this study is the architectural unit however, the social unit, being the main denominator which directly shapes/contributes the architectural unit, is also an important part of the thesis. Still, the information given throughout the text does not intend to make statements on the theoretical approaches in the related fields. This aspect of the study represents a selective approach aiming to support the main subject of the thesis. Within this general context, the first chapter draws the theoretical framework and the methedology of the study. The second chapter aims at giving the general characteristics of the dwelling unit. According to the definition of the problem, the dual approach continues from this chapter onwards. Chapter 2.1 gives a brief explanation of the social dwelling unit: The family. The interface of the reciprocal relations is discussed in Chapter 2.2. The general characteristics of the architectural dwelling unit, namely the traditional residential architecture in Anatolia, is given in Chapter 2.3. Chapter 3 proposes a system for the evaluation of the residential architecture in Anatolia that can comprise all of the existent varieties. This proposal tries to make genaril isations according to the activity patterns evolved from the family/dwelling unit interrelations in three dimensions. The first part of the chapter sets an architectural evaluation of the existing products of the traditional residential architecture with reference to their social dimension. At the second phase, in Chapter 3.2, the social unit and the historical evolution of family has been searched to find VIout some architectural clues to complete the missing information on traditional residential architecture in Anatolia. The contemporary situation of the traditional dwelling unit is briefly analysed in Chapter 4. The first part of the chapter gives general information about the present situation of the dwelling unit both socially and architecturally. In the second part, a case study carried out in Ankara, to examine the framework that has been used throughout the thesis. This study aims at setting the architectural characteristics with reference to the concept of change at environmental and at building scales. The last chapter includes the conclusions. In this respect, Chapter 5.1 draws the general framework and Chapter 5.2 evaluates the dwelling unit within the restoration/preservation theories under two subheadings, the first being the general conclusions and the second being the conclusions with reference to the case study in Ankara.