Computer simulation of Tem images: composite precipitates in AL-Li-Zr alloys
Tem görüntülerinin bilgisayar benzetişimi; AL-Li-Zr alaşımlarında çift fazlı çökeltiler
  1. Tez No: 35512
  2. Yazar: MEHMET KADRİ AYDINAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR BOR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TEM görüntü benzetişimi, Al3Zr- Al3Li çift fazlı çökeltileri, saçınım matrisi yöntemi, TEM image simulation, A^Zr-A^Li composite precipitates, scattering matrix approach
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 363
Özet
oz TEM GÖRÜNTÜLERİNİN BİLGİSAYAR BENZETİŞİMİ: Al-Li-Zr ALAŞTMLARTNDA ÇİFT FAZLT ÇÖKELTİLER AYDINOL, Mehmet Kadri Doktora Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şakir BOR EYLÜL, 1994, 337 sayfa Kristallerdeki iç yapısal oluşumların transmisyon elektron mikroskop (TEM) görüntülerinin benzetişimini yapan bilgisayar programlan yazılmıştır. Bu programlar dinamik elektron kırınım teorisindeki saçınım matrisi yöntemini kullanmaktadır. Bu programlar, kalınlık saçakları, düzlemsel hatalar, ana yapıyla uyumlu çökeltiler ve dislokasyonların TEM görüntü benzetişimleri yapılarak test edilmiş ve sonuçların genelde daha önceki çalışmalarla uyum içinde olduğu görülmüştür. Al-Li-Zr alaşımlarında, AI3Lİ fazının Al3Zr çökeltilerini sarmalamasıyla oluşan çift fazlı çökeltilerin TEM görüntüleri, beklenenin aksine aydınlık bir halka ile çevrelenmiş karanlık bir nüve şeklindedir. Bu çökeltilerin merkezlerinin karanlık olmasının nedenleri görüntü benzetişimi yöntemleriyle incelenmiştir. A^Zr-A^Li çift fazlı çökeltisinde fazlar birbirleriyle ve ana yapıyla uyumlu olduğundan hemçökeltinin AI3Lİ kabuğunda hem Al ana yapısında bir gerinim alanının varlığı söz konusudur. Dolayısıyla, bu gerinim alanının etkilerini görüntü benzetişimi hesaplarına dahil edebilmek için bu çökeltilerde gerinimleri tarifleyen bir metod geliştirilmiştir. Ayrıca, sürekli değişen gerinimler altında olan kristallerin görüntü benzetişim hesaplarını yapabilmek için varolan diğer yöntemlerden daha hızlı ve doğru sonuçlar veren yeni bir yöntem önerilmiştir. r AI3Lİ ve Al3Zr-Al3Li çökelüeri ve bunların kalınlık boyunca çakışan durumları için sistematik bir şekilde yapılan görüntü benzetişimleri sonucunda, çift fazlı çökeltilerin TEM' deki beklenmeyen görüntülerin nedeninin bu çökeltilerden kaynaklanan gerinim alanının olamayacağı, ve bu görüntüye ancak Al3Zr, AI3Lİ fazlan arasında bulunan ve malzeme içinden geçen elektron demetinin fazının değişmesini sağlayan bir hatanın neden olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER SIMULATION OF TEM IMAGES: COMPOSITE PRECIPITATES IN Al-Li-Zr ALLOYS AYDINOL, Mehmet Kadri Ph.D. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Şakir BOR September, 1994, 337pages Computer programs have been developed to simulate transmission electron microscope (TEM) images of microstructural features in crystals by using the scattering matrix approach of many beam dynamical theory of electron diffraction. The developed programs have been tested by carrying out image simulations on previously studied features such as thickness fringes, planar faults, coherent precipitates and dislocations. It has been concluded that the results were in conformance with literature. TEM images of composite precipitates, Al3Zr precipitates enveloped by Al3Li phase, in Al-Li-Zr alloys is unexpectedly exhibit a dark core image surrounded by a light shell. The reason of the dark core of composite precipitate images in TEM has been investigated by image simulation techniques. To include the coherency strain meffects into the calculation scheme of the composite precipitate image simulation, a procedure has been developed to express the strain and displacements both in the composite precipitate and the matrix. A new approach that represents strain as slab displacements has also been proposed to carry out calculations in crystals with varying strain fields. Namely, the insertion of faults method, speeds up the image computations compared to classical methods with a relatively good efficiency and accuracy. It has been concluded, after making systematic computations both regarding AI3Lİ and Al3Zr-Aİ3Li composite precipitates and their overlapped configurations, that strain could not be the reason for the contrast anomaly observed in TEM images of composite precipitates. Only a presence of a fault between the core and shell phases, causing a phase shift in the electron beam, would explain the dough-nut image of the composite precipitates.