Interactive boundary layer calculation over and airfoil and its resulting wake
Knat profili üzerinde ve ARD-İZ bölgesinde sınır tabakasının etkileşimli olarak hesaplanması
- Tez No: 35514
- Danışmanlar: PROF. DR. H. NAFİZ ALEMDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Etkileşimli Sınır Tabaka Hesaplaması, Yüzey Üfleme Hızı, Interactive Boundary Layer Solution, Blowing Velocity
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz KANAT PROFİLİ ÜZERİNDE VE ARD-İZ BÖLGESİNDE SINIR TABAKASININ ETKİLEŞİMLİ OLARAK HESAPLANMASI ÖZGEN, Serkan Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. H. Nafiz Alemdaroğlu Eylül, 1994, 89 sayfa Kanat profilleri üzerinde ve ard-iz bölgesinde sınır tabakası hesaplamaları yapılmıştır. Çözüm, profil etrafındaki potansiyel akımın Hess- Smith panel metoduyla hesaplanmasıyla başlatılmakta ve elde edilen hız dağılımı, sınır tabaka denklemlerine konulmaktadır. Sınır tabaka denklemlerinin çözümünden elde edilen deplasman kalınlıkları kullanılarak yüzey üfleme hızları bulunmaktadır. Elde edilen yüzey üfleme hızları sınır şartlarını teşkil edecek şekilde, profil etrafındaki potansiyel akım yeniden çözülmektedir. Böylelikle, sınır tabakasının, potansiyel akıma olan etkisi hesaba katılmış olur. Bu döngü, kanat profili ve ard-iz üzerindeki hız dağılımı yakınsayıncaya dek sürdürülmektedir. Bu teori ışığında, bir bilgisayar programı geliştirilmiş ve program, üç farklı kanat profili için denenmiştir. Elde edilen sonuçlar, deneysel verilerle yakınlık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERACTIVE BOUNDARY LAYER CALCULATION OVER AN AIRFOIL AND ITS RESULTING WAKE ÖZGEN, Serkan M.S. in Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Nafiz ALEMDAROĞLU September, 1994, 89 pages Boundary layer calculations are performed around an airfoil and its wake. Solution starts with the potential flow calculations around the airfoil using Hess-Smith panel method. The inviscid velocity thus obtained, is fed into the boundary layer equations and a so called blowing velocity distribution is calculated using the displacement thicknesses found from the solution of the boundary layer equations. The blowing velocities are fed into the potential flow solver as boundary conditions and a new velocity distribution is obtained which now includes the effects of viscosity. This procedure is repeated until a converged velocity distribution is achieved around the airfoil and its wake. A computer program is developed based on this theory and is tested for three different airfoil sections. The obtained results show close agreement with experimental results.