Attitude control of an earth orbiting solar sail satellite to progressively change the selected orbital element
Dünya yörüngesinde dolaşan güneş yelkenli uydunun yörünge parametresinin yavaş yavaş değiştirilmesi amacıyla yönelim
- Tez No: 355301
- Danışmanlar: PROF. DR. OZAN TEKİNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş Yelkeni, Yörünge Parametreleri, Yerel Optimal Yönlendirme Kanunu, Quaternion Geri Beslemeli Kontrol, Yönelim Kontrolü, Solar Sail, Orbital Elements, Locally Optimal Steering Law, Attitude Control, Quaternion Feedback Control
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Son dönemlerde güneş yelkenlerinin uzayda itki kaynağı olarak kullanılmasıyla ilgili çalışmalar artmıştır. Bu tezde local optimal yönelim ile Dünya merkezli bir yörüngede dolanan Güneş yelkenli uydunun seçilmiş yörünge parametresinin tedrici olarak değiştirilmesi amacıyla gerekli yönelimin bulunması için bir algoritma önerilmiştir. Dünya merkezli Kepler orbitalindeki yelkenli bir küp uydu, Güneşe göre uygun yönelim belirlenilerek quaternion geri beslemeli kontrol ile yönlendirilimiş ve orbital elemanlarındaki değişim diğerlerinden bağımsız olarak maksimize edilmiştir. Yörünge parametrelerindeki değişim izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Solar sailing is currently under investigation for space propulsion. Radiation pressure from the Sun is utilized to propel the spacecraft. This thesis examines locally optimal steering law to progressively change the selected orbital elements, without considering others, of an Earth centered Keplerian orbit of a cube satellite with solar sail. The proper attitude maneuver mechanization is proposed to harvest highest solar radiation force in the desired direction for such Earth orbiting satellites. The satellite attitude control is realized by developing quaternion feedback controller. The changes of the orbital elements are observed.